Rámalláhban felavatták Jasszer Arafat mauzóleumát

Alkalmat adva Mahmúd Abbász palesztin elnöknek


arra, hogy nagy elődje népszerűségét a maga javára kamatoztassa.

A 11 méter hosszú, homokszínű kőből és üvegből emelt síremléket, három oldalról víz határolja. Az építményben egy vasúti síndarabot is elhelyeztek. A víz és a sín jelzi azt, hogy a 2004-ben elhunyt, néhai karizmatikus vezető még nem jutott el végső nyughelyére.
A palesztinok abban bíznak, hogy Arafatot Kelet-Jeruzsálem, a jövendő palesztin állam fővárosában temethetik el majd egykoron. A mauzóleum mellett egy mecset is épült, amelynek a minaretjéről lézerfény mutat Jeruzsálem irányába.
Az 1,75 millió dolláros létesítményt Mahmúd Abbász avatta fel a rámalláhi kormányzati központban, a politikus halálának vasárnapi évfordulója elé időzítve. A megemlékezésen az Arafat által kijelölt út folytatását ígérte, amelynek végcélja a független palesztin állam létrehozása, amelynek (Kelet-)Jeruzsálem lesz a fővárosa.
Vasárnapra több tízezer embert várnak a mauzóleumhoz, hétfőn pedig a Gázai övezetben tartanak nagy menetet annak ellenére, hogy Abbász ellenfele, a Hamász radikális mozgalom tavaly elfoglalta a területet, és megszüntette ott az Arafat szervezte Fatah mozgalom meghatározó befolyását. Már szombaton is felvonult az utcákon a Fatah több híve, amit a Hamász rendőrsége tétlenül szemlélt.
Arafat tekintélye olyan nagy, hogy politikáját a Hamász soha nem merte nyíltan kétségbe vonni, még akkor sem, amikor béketárgyalásokba kezdett Izraellel. Abbász elnököt viszont hevesen bírálja, és úgy véli: nincs joga, hogy a palesztin nép nevében tárgyaljon.

BreuerPress