Love Story: tisztelet Magyarországnak

Aya Admon Mayzels izraeli festőművésznő


Magyarország előtt tiszteleg Aya Admon Mayzels izraeli festőművésznő Love Story című kiállítása, amelyet kedden nyitott meg a képviselői irodaházban Szili Katalin.

Az Országgyűlés elnöke emlékeztetett arra, hogy az izraeli festőművésznek nem ez az első bemutatkozása Magyarországon: ám a Műcsarnokban régebben látott festményeihez képest ezek az alkotások teljesen más stílusúak. A színek pompájából kiemelte a sárga hihetetlen vidámságát, élénkségét. – A képeken érződik a szeretet és a tisztelet Magyarország iránt – hangoztatta Szili Katalin.
Képek a képekben: így lehetne összefoglalni azt az érdekes technikát, amivel a festőművésznő alkot. A fotók festmények formájában folytatódnak a vásznon és felidézik a Magyarországon töltött éveket, a tavaszt, az őszt, a Hortobágyot, a Balatonra vezető országutat, Szegedet, Nyíregyházát, a pesti Duna-part fájdalmas emlékű cipőit és az augusztus 20-i tűzijáték tragikus eseményeit egyaránt. (A festőművésznő David Admonnak, Izrael volt magyarországi nagykövetének a felsége.)
Bojár Iván András művészettörténész, az Octogon című folyóirat főszerkesztője megjegyezte: ezeken a képeken – mint a szem retinájában a szerelmek emléke – érződik a belevésődött szeretet, a fotók tárgyilagosságát oldják a köréje alkotott festmények.
BreuerPress