A zsidó színházak nemzetközi találkozója Budapesten

Megkezdődött a Gólem Fesztivál,


Megkezdődött az első Gólem Fesztivál, a zsidó színházak nemzetközi találkozója a fővárosi Merlin Színházban pénteken; a vasárnapig tartó rendezvényen húszféle programmal, köztük nyolc színházi előadással várják a közönséget.

A sokféle zsidó színház, amely ezen a hétvégén bemutatkozik, megmutatja korunk zsidóságának sokszínűségét – fogalmazott a fesztivál megnyitóján Aliza Bin-Noun, Izrael magyarországi nagykövete.
Hozzátette: a magyar főváros nagyszerű találkozóhely a különböző társulatok számára. Budapest olyan hely, amelynek sajátos zsidó történelme és a jelenben is nagyon élő, működő zsidó közössége van – mutatott rá a nagykövet.
Kiemelte: a színház és a dráma a zsidó közösségek életének része volt az elmúlt évszázadok során. Mint mondta, ma könnyen megfeledkezünk szerepéről, pedig a színház, a játék az egyik legizgalmasabb, legmagávalragadóbb út a tanuláshoz, a felfedezéshez.
„Az a tény, hogy a történeteinket hétről hétre, évről évre újrajátsszuk, sokat segített abban, hogy az elmúlt pár ezer évet erősen és bátran éltük túl” – fogalmazott.
A rendezvény három napja alatt a Bukaresti Zsidó Állami Színház, az Osztrák Zsidó Színház, az izraeli Be Beautiful kabaré társulata, valamint a szervező budapesti Gólem Színház lép fel.
A fesztivál célja a világ zsidó színházainak bemutatása. „A zsidó nép színházából mutatunk meg egy falatot, amelynek lételeme, hogy állandóan meséljen, reflektáljon, például önmagára” – összegezték a szervezők.
A Bukaresti Zsidó Állami Színház Sólem Alechem: Menachem Mendel az üzletember című, Harry Eliad rendezte produkciója a hagyományos zsidó színházat képviseli, a darab jiddis nyelven látható.
Az izraeli Be Beautiful kabaré előadása a női szerep ellentmondásosságait, nehézségeit dolgozza fel. A héber nyelvű produkcióban három színésznő játszik.
Az Osztrák Zsidó Színház produkciója, a Pessach és a Ramadan című egyfelvonásos színdarab német nyelvű előadása multikulturális esemény: David Mamet, amerikai zsidó író és Huda Al-Hilali arab származású drámaírónő „találkozása” az osztrák színház produkciójában, egy budapesti színpadon.
A Gólem Színház Jazz and Jews című előadásában két zongorán négy zongorista zsidó zeneszerzők műveit adja elő.
A jiddisül, héberül vagy német nyelven előadott darabokat magyar felirattal láthatja a közönség.
Az előadások mellett koncertet, felolvasó színházat, fotókiállítást és közönségtalálkozót is szerveznek.
BreuerPress