Göncz Kinga Külügyminiszter és Ban Ki Mun ENSZ Főtitkár találkozója az ENSZ Közgyűlés 62. üléssza…

Göncz Kinga külügyminiszter az ENSZ Közgyűlés 62. ülésszakára New Yorkba utazott, ahol beszédet mondott és számos kollégájával találkozott, többek között tárgyalást folytatott az ENSZ főtitkárával Ban Ki Munnal is. New Yorki tudósítónk jelenti.


Göncz Kinga az ENSZ 62. ülésszaka alkalmával mondott beszédében hangsúlyozta, hogy hazánk az ENSZ Demokrácia Alapja keretében kész megosztani a demokratikus átalakulás során szerzett tapasztalatait más államokkal.
Göncz Kinga kifejtette, hogy a magyar külpolitika célja, hogy hatósugarát megnövelve eddiginél láthatóbb legyen a világon, különösen fontosnak ítélte Afrikát, Ázsiát és Latin-Amerikát.
Göncz Kinga az ENSZ-ben bejelentette, hogy 2012-13-as évekre a magyar kormány megpályázza a Biztonsági Tanács egyik nem állandó helyét. Beszédében utalt az ENSZ Biztonsági Tanácsának reformjára is. Göncz Kinga reálisnak tartja azokat a törekvéseket, amely szerint az új politikai realitásoknak megfelelően a BT-ben növeljék meg a résztvevő országok számát. Örömét fejezte ki, hogy nem kis részben magyar kezdeményezésre, az Emberi Jogi Tanács fórumot hoz létre a kisebbségi ügyek megtárgyalására, ahol szóba kerülhetnek majd a nemzeti, etnikai és a vallási kisebbségekkel kapcsolatos problémák.
Göncz Kinga beszédében kiemelten foglalkozott a környezeti kérdésekkel is. Üdvözölte, hogy Ban Ki Mun fokozott figyelmet szentel ennek a kérdésnek, és rá akarja irányítani a világ figyelmét, az egész Földet érintő felmelegedés veszélyeire.
Göncz Kinga beszédében érintette a világpolitika krízis területeit is. Kifejtette a magyar külpolitika álláspontját többek között a koszovói, az afgán, az iraki helyzet kérdéseiben.
Hasonló témák kerültek napirendre Göncz Kinga és az ENSZ Közgyűlés elnöke, a macedón Srgjan Kerim közötti tárgyalás alkalmával is. Az ENSZ Közgyűlés elnöke elsősorban arra volt kíváncsi, hogy milyen javaslatai vannak a magyar félnek a Közgyűlésben a térség érdekeinek megjelenítésére.
Göncz Kinga Ban Ki Munnal folytatott megbeszélése alkalmával magyarországi látogatásra hívta meg az ENSZ főtitkárát, aki különben hazája bécsi nagyköveteként már többször látogatott Budapestre.
Ban Ki Mun a tárgyalás alkalmával elmondta, hogy az Ő életében, ha közvetve is, de szerepet játszottak az 1956-os magyarországi események, hiszen hazájában kisdiákként annak idején ő olvasta fel azt a levelet, amelyet iskolája a magyar felkelők érdekében írt az ENSZ akkori első emberének, Dag Hammarskjöld-nek.
BPI – MCOnet info – Barát Tamás