Megnyílt a felújított Zsolnay Múzeum

Újra megnyitotta kapuit a pécsi Zsolnay Múzeum, melyet a két éven tartott felújítást követően Szili Katalin adott át a nagyközönségnek szombaton.


A gazdasághoz a XXI. században is hozzátartozik a kultúra és a mecenatúra. Ha nem ápoljuk a kultúrát, amely része az életünknek, és nem örökítjük át a következő generációkra, a létünk is csonka marad – mondta az Országgyűlés elnöke ünnepi beszédében.
A szocialista politikus, aki délelőtt Georgi Pirinszkivel, a bolgár nemzetgyűlés elnökével közösen koszorúzta meg Harkányban a bolgár hősi emlékművet, azt mondta: a Zsolnayak neve a XIX-XX. században az iparban és a mecenaturában elért eredményeik okán összeforrt Péccsel, az egykor általuk létrehozott és működtetett manufaktúra alkotásaiból berendezett múzeum mostani felújítása pedig bizonyítja, hogy van jövője a kultúrának.
„Van jövője annak, amit mi magunk teremtünk. Van a közösségnek teremtő ereje. Remélem, a város meg tud tartani néhányat régi tradícióiból és a következő nemzedékek nem csak a múzeumokból fogják ismerni a Zsolnay gyár termékekeit. Ehhez a hit mellett elszántságra is szükség van” – hangoztatta Szili Katalin.
Fabényi Júlia, a Baranyai Múzeumok Igazgatóságának vezetője korábban elmondta: a Zsolnay Múzeum rekonstrukciója nagyrészt kormányzati forrásból, összesen 415 millió forintból valósult meg.
A pénzből az épületet megerősítették, falait újravakolták, padlásterét beépítették, kiállítóterét bővítették. Az érdeklődők így a modernizált, jól megvilágított, légkondicionált termekben tartalmilag a korábbinál gazdagabb tárlatot láthatnak – közölte.
Elmondta, hogy az 1324-ben épült múzeumi ingatlan 1955 óta a világ legnagyobb, 12 ezer műtárgyat és 8 ezer dokumentumot magában foglaló Zsolnay-gyűjteményének ad otthont. Legszebb darabjai tematikus formában tekinthetők meg, az ismeretek elmélyítését pedig a termek falaira szerelt érintőképernyős monitorok segítik.
Az évi 73 ezer érdeklődőt vonzó Zsolnay Múzeum a világhírű Zsolnay-kerámiák történetét, jellegzetes darabjait mutatja be, megismertet továbbá a Zsolnay család történetével, s betekintést enged a gyár tervezőművészeinek munkásságába is – tette hozzá.
Az épület sajtóbejárásán elhangzott, hogy a múzeumi rekonstrukció összességében jól sikerült. Ennek örömét azonban némiképp beárnyékolja, hogy tavaly nyáron szabálytalan munkavégzés következtében leverték a külső homlokzat egy reneszánsz falfestés-töredékét. A kivitelezőt és a restaurátort ezért milliós nagyságrendű bírsággal sújtotta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal.
BreuerPress-info