KMKF – Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma

2007. szeptember 14-én Dr. Szili Katalin az Országgyűlés elnöke nyitotta meg a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma 2007. évi plenáris ülését.
Helyszíni tudósítónk jelenti


A KMKF – a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma a különböző kárpát-medencei országok képviselőinek és az Európai Parlamentben mandátummal rendelkező magyarok egyeztető fóruma.
Dr. Szili Katalin, a magyar Országgyűlés elnöke 2003. szeptemberében kezdeményezte a KMKF – a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának összehívását. Az ülés elfogadta statútumát, és az óta évi egy alkalommal csúcstalálkozót tart Budapesten. A csúcstalálkozók tartalmi előkészületeit a KMKF Állandó Bizottsága látja el.
165_20070914163919_669.jpg
Az idei találkozó két fő napirendi pontja Dr. Szili Katalin elnök asszony által előterjesztett nemzetpolitikai stratégia megvitatása, illetve a schengeni csatlakozás nemzetpolitikai vonatkozásai voltak.
Dr. Szili Katalin megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy bár a nemzeti összetartozás érzésében fontos szerepet játszanak a különböző szimbólumok, sokak számára ilyen lényeges szimbólum például a Székely Himnusz, de ahhoz, hogy alapvető problémáinkat meg tudjuk oldani pusztán a szimbólumok nem elegendőek.
Dr Szili Katalin kiemelte, hogy fontosnak tartja a fejlesztés alapú nemzetpolitikai stratégiát, ami a határon átnyúló fejlesztésekre helyezi a hangsúlyt, és olyan együttműködést biztosít, amely alapja lehet egy olyan nemzetpolitikai törvény kidolgozásának, amely tartalmaz egy átlátható, kiszámítható intézményi és támogatási rendszert, ami hosszú távon meghatározhatja a magyar nemzet jövőjét Európában és a világban.
A KMKF plenáris ülésének első előadója Kiss Péter kancellária miniszter tájékoztatást adott a határon túli magyarsággal kapcsolatos kormányzati tervekről, a nemzetpolitika intézményrendszerének kiegészüléséről, teljessé válásáról.
Az ülés napirendjén szerepel a KMKF magyarországi és határon túli tagjai által a határon túli magyarság helyzetéről készített jelentés-tervezet, az Európai Parlament képviselői által készített jelentések (Gál Kinga, Szent-Iványi István és Tabajdi Csaba). Az ülés végén a KMKF a tervek szerint állásfoglalást fogad el.
A KMKF az elmúlt három évben fontos szerepet játszott a magyar-magyar kapcsolatok területén. A kárpát-medencei országok képviselői és az Európai Parlamentben mandátummal rendelkező magyarok egyeztető fóruma megalakulása óta biztosította a határon túli magyarság képviselői és a magyarországi parlamenti képviselők közötti konszenzust számos nemzetpolitikai stratégiai kérdésben. A KMKF általános elismertséget vívott ki magának, amelyre mind a határon túli, mind a magyarországi politikai pártok a konszenzus-építés fórumaként tekintenek, és amely eddig minden állásfoglalást konszenzussal fogadott el.
797_20070914163919_904.jpg
FPI – Breuerpress info