Gyurcsány Ferenc üdvözlete a zsidó újév alkalmából

Tisztelt Honfitársaim,
Tisztelt Magyarországi Zsidó Közösség!
Tudom, hogy a zsidó újév egyike azoknak az ünnepeknek, amelyeket a zsidó közösség vallásos és nem vallásos tagjai is leginkább megtartanak.


A közös emlékezet mellett egy nemzet kötőanyagát, úgy hiszem, az adja, hogy ápoljuk a magunk szűkebb közösségének hagyományait, de tiszteljük egymás tradícióit, szokásait és ünnepeit is.
Önbecsülés és kölcsönös tisztelet finom egyensúlya az, amelyre az erős közösségek felépülnek.
Ezért is tartom fontosnak, hogy a köztársaság miniszterelnökeként a nemzetalkotó nemzetiségek, vallási vagy más alapon szerveződő közösségek jeles napjain személyesen is üdvözletemet küldjem azoknak, akik magukénak érzik az adott ünnepet.
A szolidaritás kifejezése, újbóli megerősítése nemcsak azért fontos, mert a köztársaság egyik alapértéke – a szabadság és az egyenlőség mellett – a testvériség, hanem azért is, mert a kirekesztő, gyűlöletkeltő ideológiák és mozgalmak sajnos újra és újra felütik a fejüket és teret követelnek maguknak az életünkben.
Az idei, a zsidó újévre megfogalmazott jókívánságoknak is más akusztikát, szomorúbb hangzást kölcsönöz az a tény, hogy a közelmúltban Magyarországon is megerősödtek azok a csoportok, amelyek nyíltan tisztelegnek a hungarista, nyilas eszmék és jelképek előtt, és amelyek láttán okkal érez aggodalmat több hazai közösség, köztük a magyarországi zsidó közösség is.
Szeretném Önöket az újév alkalmából is biztosítani arról, hogy Magyarország soha többé nem lesz hűtlen a polgáraihoz, a magyar állam a közösség minden tagját megvédi a kirekesztéstől és a gyűlölet tetteitől!
A magyar zsidóság a nemzet része, kultúrája, hagyományai, e közösség tagjainak erőfeszítése és munkája erősebbé teszi Magyarországot.
Az Önök öröme a mi örömünk, az Önök ünnepe a mi ünnepünk is!
Félelem nélküli, szerencsében gazdag, boldog újévet kívánok mindannyiuknak – sana tova!
Gyurcsány Ferenc,
A Magyar Köztársaság miniszterelnöke