Hivatalos elhatárolódásra szólította fel Hiller István egyházak vezetőit

A Magyar Gárda eszmeiségével való szembenállás kinyilvánítására és a gárda zászlaját megáldó három egyházi képviselőtől történő hivatalos elhatárolódásra szólította fel Hiller István oktatási és kulturális miniszter az érintett történelmi egyházak vezetőit.


A minisztérium épületében rendezett találkozón a katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetői azzal érveltek, hogy a maguk részéről elhatárolódásnak tekintik a hétvégén kiadott közleményeiket.

A katolikus, a református, az evangélikus egyház és a MAZSIHISZ vezetősége rendszeres találkozók keretében egyeztet az oktatási és kulturális tárca vezetőivel az állam és az egyház kapcsolatát érintő számtalan kérdésről. A hetekkel korábban rögzített időpontban megtartott mai megbeszélésen jelen volt a miniszter mellett a tárca részéről Csepregi András, az Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetője, egyházi részről pedig Erdő Péter bíboros és a Katolikus Püspöki Konferencia titkára: Németh László, Bölcskey Gusztáv református püspök és Nagy Sándor főgondnok, Ittzés János evangélikus püspök és Prőhle Gergely országos felügyelő, valamint Feldmájer Péter, a MAZSIHISZ elnöke és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató.

A mai tárgyaláson elsősorban a különböző egyházi tevékenységek finanszírozásának hosszú távú elképzeléseiről cseréltek véleményt a megjelentek. A körvonalazódó tervekről a közeljövőben folytatódnak az egyeztetések. A találkozón Hiller István miniszter hangsúlyozta: továbbra is mindent elkövet annak érdekében, hogy a magyar állam és az egyházak hosszú távon kiszámítható, világos viszonyrendszerben folytassák az együttműködést. Legfontosabbnak nevezte a kiegyensúlyozott, kiszámítható partneri viszonyt, amely szerinte létrejött az utóbbi időben a kormány és a történelmi egyházak között. Ennek megőrzése érdekében is fontosnak tartaná – hangsúlyozta, ha a történelmi egyházak nem hagynák következmények nélkül a katolikus papnak, valamint evangélikus és református lelkésztársainak fellépését, amellyel közösséget vállaltak a Magyar Gárda most létrejött alakulatával.
BreuerPress