A legfőbb közjogi méltóságok programja az államalapítás ünnepén

A legfőbb közjogi méltóságok jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett vonják fel a Magyar Köztársaság lobogóját hétfőn reggel a Parlament előtt, az államalapítás 1007. évfordulóján rendezendő ünnepségen.


A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem végzett fiataljait az idén az eddigiektől eltérően nem a Kossuth téren, hanem a Hősök terén avatják honvédtisztté. A délelőtt 10 órakor kezdődő eseményen Sólyom László köztársasági elnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, valamint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is részt vesz, ünnepi beszédet Szekeres Imre honvédelmi miniszter mond.
Az állami kitüntetéseket az államfő, az Országgyűlés elnöke, a miniszterelnök, Hiller István kulturális- és oktatási miniszter, továbbá Kiss Péter kancelláriaminiszter adja át délután 13 órakor az Országház Kupolacsarnokában.
Sólyom László és felesége, Sólyom Erzsébet hétfő délután Székesfehérvárra látogat, ahol rövid séta után, Warvasovszky Tihamér polgármester és felesége társaságában érkezik a Koronázó téren 15 órakor kezdődő ünnepségre amelyen beszédet mond, majd megkoszorúzza a magyar királyok sírját. Sólyom László beszédét a Magyar Televízió a Híradó előtt közvetíti.
A délután 17 órakor a budapesti Szent István Bazilika előtt tartott szentmisét követő Szent Jobb körmeneten a Nagycsaládosok Országos Egyesületének körében vesz részt az államelnök.
Sólyom László augusztus 19-én a szlovákiai Deákiba látogat, ahol részt vesz az ünnepi szentmisén, valamint beszédet mond és koszorút helyez el a Szent István szobornál. Az elnök beszédét a Duna Televízió közvetíti.
Szili Katalin augusztus 20-án 17 órakor részt vesz Törökbálint várossá avatásának ünnepségén.
Gyurcsány Ferenc augusztus 20-án este részt vesz és beszédet mond a Biennálé, a Külhoni Magyarok Kulturális Fesztiválja keretében a budai Várban megrendezett ünnepségen.

BreuerPress