„Akiket Isten lelke vezet, Isten fiai” (Róm8,14)

„Elindultunk…”
Jubileumi Ifjúsági Gyalogos Zarándoklat
Csenger, Pátyod – Máriapócs


A tegnap esti találkozó után, hétfőn (augusztus 13.) kora reggel útnak indult az a közel félezer 16 év feletti fiatal, akik egy hét alatt gyalog jutnak el Máriapócsra, a híres görög katolikus kegyhelyre, Magyarország Nemzeti Zarándokhelyére.
A Görög Katolikus Egyház szervezésében immár ötödik alkalommal indulnak útnak a fiatalok, hogy egy hétig zarándokokként, együtt gyalogoljanak, s jussanak el Máriapócsra.
Az út során a sok száz fiatal napközben gyalogol, este kulturális, zenei, lelki programokon vesz részt. Olyan neves előadók fogadták el a Zarándoklatra a meghívást, mint a Kaláka, Süveges Gergö „híradós”, Testvérek Együttes, Herman Jam.
Az út során a görög katolikus egyházközségek szervezésében biztosítanak a zarándokoknak szállást és ellátást. A legtöbb helyen az egyházközség a település önkormányzatával közösen látja vendégül a több száz fiatalt.
A zarándokok négy csoportban (sárga, kék, zöld, piros) vágtak neki az útnak, minden csoportnak két fiatal a vezetője. Naponta kb. 15-25 kilométert tesznek meg a zarándokok, rövidebb pihenőkkel az útba eső községek vendéglátásával.
Az útvonal idén: Csenger-Pátyod – Fehérgyarmat – Mátészalka – Levelek – Máriapócs. Minden nap gyalog teszik meg a kijelölt távot, s esténként kulturális, zenei, lelki program várja a szálláshelyen a fiatalokat.
Vendégeink:
Hétfő este: Süveges Gergö, az MTV híradósa
Kedd este: Kaláka együttes
Szerda egész nap lelki nap
Csütörtök: Harman Jam koncert
Péntek: Testvérek Koncert (Máriapócs)

Az ifjúsági Gyalogos Zarándoklat 2003-ban indult először Máriapócs felé Tokajból, akkor közel 60 fiatal tartott velünk. Azóta egyre több fiatal csatlakozik hozzánk, tavaly már közel 400-an érkeztünk Máriapócsra.
A Zarándoklat főszervezője: Dr. Seszták István főiskolai tanár.
Az idei évben 5. jubileumot ünnepel a Zarándoklat, így a több száz fiatalt színvonalas, értékes programmaal szeretnék gazdagítani a szervezők. Elvállalta a részvételt a Kaláka együttes, Süveges Gergely a Magyar Televízió Híradójának műsorvezetője, Szandi, a Testvérek és a Herman Jam együttesek.

Máriapócs
Máriapócs a magyar görögkatolikusság, és Európa egyik legjelentősebb Mária-kegyhelye. 2005-ben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Magyarország Nemzeti Kegyhelyévé nyilvánította Máriapócsot, vagyis az egész magyar nemzet zarándokhelyének.
A városka görög katolikus templomában található Mária ikon háromszor könnyezett. A Kegyhely tagja az Európai Máriás Hálónak, mely Európa 15 legjelentősebb Mária-kegyhelyét fogja össze (ide tartozik például Lourdes vagy Fatima is). (www.atanaz.hu/mp)

A zarándoklat célja, értelme, tapasztalata
A görög katolikus egyházközségekben régi idők hagyománya a máriapócsi zarándoklat. Ezt a hagyományt szeretnénk feleleveníteni a fiatalok között a Gyalogos Zarándoklattal.
A zarándoklaton több száz ember vesz részt, s valójában mindenki más céllal, tervvel, vággyal. A keresés, „úton-levés” egész életünk meghatározó állapota. A közösségben való élet, pedig mindannyiunk igénye. A Zarándoklat maga az élet, hiszen úton vagyunk fizikailag és lelkileg is, közösségben vagyunk, a haladás közben, elfáradunk, tapasztalatokat szerzünk, új emberekkel kerülünk kapcsolatba. Mindazt, amit itt megtapasztalunk az Életben kamatoztathatjuk.
Nagyon fontos, hogy alternatívát mutassunk: áldozatvállalással, akaratunk edzésével és közös erőfeszítéssel a „mai fiatalok” példaadókká válhatnak. Különösen nagy élmény, amikor a falvakon, városokon áthaladva az idősebb emberek bíztatásával összekapcsolódnak, és egymáshoz közelebb kerülnek korosztályok. A mai fiatalok számára lehetőséget kell teremtenünk arra, hogy tartalmasan töltsék el idejüket, s hogy „kapaszkodókat” kapjanak az életben, az élethez.
A Zarándoklat nagy tapasztalata, hogy nemcsak a külső szemlélőben fogalmaz meg kérdéseket, hogy miért indul el gyalog több száz fiatal esőben, porban, tűző napsütésben, amikor már oly sok lehetőség van arra, hogy kényelmesebben eljussunk valahová, hanem a zarándokok is közelebb kerülnek önmagukhoz. Egy zarándok azt fogalmazta meg, hogy „Máriapócsra eljutni mindig nagy élmény, olyan, mint az anyai szeretet, a hely nem változik mindig kitárt karokkal várja a zarándokokat. Nem a hely változik, hanem mi. Fejlődünk, többek leszünk és erre egy segítő „eszköz” a Zarándoklat.”
Különösen fontos az, hogy az ország minden pontjáról érkeztek, érkeznek fiatalok.

BreuerPress