Slow Film Fesztivál Egerben

„Lassulj le Egerben” mottóval független filmeket bemutató Slow Film Fesztivál kezdődött szombaton a Hevesi megyeszékhelyen.


A rendezők felhívására több mint 250 pályamű érkezett, érkeztek filmek Európa valamennyi országából, az Egyesült Államokból, Izraelből, Iránból, Brazíliából és Ausztráliából – közölte Kiss Lajos főszervező.
A vetítések egy héten keresztül, július 27-ig folyamatosan zajlanak az egri Uránia Filmszínházban, illetve a város különböző pontjain felállítandó vetítőhelyeken – tette hozzá.
A fesztiváligazgató elmondta, hogy a Slow Film ötlete a – gyorséttermi étkezéssel szemben a hagyományos ételeket és a lassú evést népszerűsítő – Slow Food világmozgalom mintájára fogant.
Eszerint nem technikai vagy költségvetési szempontok tükrében határozzák meg egy-egy filmalkotás értékét. A legfőbb kritérium az emberközpontúság – hangsúlyozta Kiss Lajos.
A szakemberekből álló zsűri négy kategóriában értékeli a műveket. Külön díjazzák a félóránál rövidebb, illetve hosszabb dokumentum és játékfilmeket.
A fesztiválon levetítik az idei Magyar Filmszemle legsikeresebb, elsősorban az ’56-os forradalomhoz kapcsolódó alkotásait is – mondta Kiss Lajos.
Király Attila, a fesztivál szakmai vezetője korábban az MTI-nek elmondta: céljaik között az is szerepel, hogy a filmek értékesítésének egyfajta új szemléletét terjesszék el a magyar filmszakmában.
Közlése szerint Európában már működik egyfajta filmtőzsde, ahol az alkotók a nagy televíziós társaságoknak bemutathatják filmterveiket.
Ezeket a prezentációs technikákat is meg kívánják ismertetni a fesztivál résztvevőivel a hazai filmipar fellendítése érdekében – mutatott rá a szakmai vezető.
A fesztivált színes, egyéb művészeti ágakat felvonultató kulturális program kíséri városszerte.
BreuerPress-MTI