Új vezető a berlini, a római és a kairói magyar kulturális intézet élén

Can Togay Jánost a Berlini Collegium Hungaricum, Kovács Pétert a Római Magyar Akadémia, Zimonyi Istvánt pedig a Kairói Kulturális Tanácsosi Hivatal igazgatójának választották; a kinevezéseket Hiller István oktatási és kulturális miniszter jelentette be.


A szakminiszter a pályázatokról szólva a sajtótájékoztatón elmondta: a Kairói Kulturális Tanácsosi Hivatal igazgatói posztjára hatan, a Római Magyar Akadémia vezetői tisztségére heten, a Berlini Collegium Hungaricum igazgatói posztjára pedig tizenöten nyújtottak be pályázatot.
Hiller István az utóbbi kinevezés kapcsán elmondta: a Collegium Hungaricum épületét november végén adják át, ez
a Magyar Köztársaság rendszerváltozás utáni legnagyobb külföldi beruházása.
„A történet többről szól mint egy épületről: szellemiségről, arról, hogyan képes a Collegium Hungaricum nemcsak a hagyományos magyar kultúrát , hanem a modern Magyarország új kulturális arculatát is bemutatni” – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: az új igazgató, Can Togay János érti, hogy lehet a magyar kultúrát egyfajta szövetbe beépíteni.
A szaktárca vezetője Kovács Péter kinevezéséről elmondta: a Római Magyar Akadémia jelenlegi tudományos munkatársa azok alatt az évek alatt, amelyeket a magyar kultúra szolgálatában töltött, nemcsak egy intézmény belterjes ismeretét, hanem az itáliai-magyar kapcsolatok jelenét és múltját teljesen átlátta. Pályázatában hangsúlyt fektet magyar ösztöndíjasok fogadására és tudatos nevelésére, valamint az Olaszországban ösztöndíjat szerzett szakembereket később is meg akarja tartani.
Zimonyi István, a Kairói Kulturális Tanácsosi Hivatal igazgatójának kinevezéséről Hiller István kifejtette: a vezető feladata, hogy összekötő szerepet töltsön be az Arab-öböl és Magyarország között, hisz „sokkal több keresnivalónk van az arab világban, mint amennyit eddig kihasználtunk”.
A miniszter bejelentette, hogy a jövőben bővíteni kívánja a magyar kulturális jelenlétet az arab országokban, ezért a kulturális szakattaséi hálózat következő állomásaként jövőre vagy legkésőbb 2009-ben az Egyesült Arab Emírségekbe – várhatóan Abu-Dzabiba – kulturális attasét küld a tárca. A szakattasé feladatköre nem csak az emírségekre, hanem az arab öböl egészére vonatkozik.
A római és a kairói intézet igazgatója szeptember 1-jével, a berlini magyar intézet vezetője január 1-jével foglalja el posztját. A kinevezések négy évre szólnak és egy évvel meghosszabbíthatók.
Can Togay János november 1-jétől másfél hónapon át együtt dolgozik majd a korábbi vezetővel.
„Nem mechanikus átadás-átvételt akarok” – magyarázta döntését a kulturális miniszter, hozzátéve, hogy ezt a módszert ezentúl nem csak a külföldi magyar intézetek esetében kívánja alkalmazni.
„Magyarországon először a Nemzeti Színház igazgatójának kinevezése esetében akarom bevezetni, amikor azt szeretném, hogy az évadot fejezze be a még hivatalban lévő igazgató, de az új igazgató már az új évad megtervezésében működjön közre az előddel” – tette hozzá Hiller István.
BreuerPress