ZSIDÓ VILÁGHIRADÓ / NAFTALI KRAUS

LIEBER MARGIT MEGKAPTA APÓSA, DEUTSCH
LEOPOLD, „ALVÓ” BANKBETÉTJÉT: 25 EZER SEKELT


Deutsch Leopold, magyar zsidó, egyike azon 98 magyar névnek, akiket 3360 név közül „halászott ki” ezen sorok irója. A harmincas években 195 palesztinai fontot helyezett el az Angló-Palestina bank folyószámláján. Mai értéke ennek több mint 75 ezer izraeli sekel.
Deutschnak nyoma veszett a Soában és családjából csak menye, Lieber Margit, Deutsch fiának felesége, maradt életben. A közel 80 éves haifai Lieber Margit, aki két gyermekét is elvesztette a Sóában – tudta hogy apósának volt bankbetétje „Palesztinában”. Kérte is részét az „elhagyott javak kormánybiztosától”, aki 2000 sekelt volt hajlandó kiutalni „méltányosságból”.
Most hogy az uj törvény kötelezi a Leumi bankot (az Angló-Palesztina örökösét), felfedni az „alvó” bankbetéteket és kifizetni a jogos örökösöknek – Lieber (Deutsch) Margit az első „magyar”, aki a mult héten megkapta pénzét. Ez a 75 ezer sekel egy harmada, ami a törvény szerint Margit megboldogult férjének, Deutsch Pülöpnek, járt.
Amikor a 25 ezer sekeles csekket átvette, Lieber Margit köszönetet mondott azoknak, akiknek hála ezt még életében megkaphatta és élvezheti, a „hatvan éves hanyagság után”.
A képen: Lieber Margit átveszi a csekket Jisáj Ámrámitól, a kormány által létesitett „Viszzatéritési Társaság” igazgatójától.
Alábbiakban az eddig felderitett 98 magyar örökhagyó névsora:
Fenstein Jonatán, Sasadi Imre és Olga, Hercog Jákov Vilmos,Gelb Tibor, Deutsch Anton (Antal), Deutsch Leopold, Lebovits Lipót, Wolfner Gyula, Wurmfeld Alexander(Sándor?),Grassel György, Glázer Anton (Antal), Glázer (Spitzer) Edit, Schlesinger Salamon, Schlésinger Adolf, Háger chajim Méir, Dréher (Draher) Antal, Goldman Jenő, Feferman Ignác, Kosus János, Angyal Márta, Marton Alexszander, Kaufman Adalbert, Duksz Mose, Deutsch Ilonka, Ungár László, Ungár Sándor, Engel Károly, Burián Ernő, Bischitz Ernő, Blum Dávid, Braun Dávid, Berger Árkádi, Berger Dezső, Gotfried Adolf, Goldman Jenő, Goldstein Ferdinánd, Glück Lajos, Grosz Albert, Grosz Dávid, Grosz Sári, Grünberg Rudolf, Grünwald Alice, Held Ármin, Wurmfeld Sándor, Weisz Fülöp, Weisz Teodor, Weisz Manfréd, Weisz Ignác, Weisz Aladár, Weisz Irén, Zomenkamus Méir, Jordán Viktor, Kabel Werks, Kohn Zsigmond, Lewi Maximilián, Leitner Sándor, Mágid Jákob, Molnár Anton, Meizer Rudolf, Milsen Lajos, Neuman Sára, Mauritiu Sándor, Sásdi István, Furnir und Platwerk, Fischl Péter Tibor, Fried Teréz, Friedman Jákob, Kohn Zsigmond, Koth Adolf, Keleti Tibor, Keleti Béla, Klein Regina (Ernest), Klein Jichak Zvi, Klein Jolán, Rosenfeld József, Rosenfeld Irma, Róth Izsák, Rómisher, Steiner Maximilián, Steiner Dezső, Strasser (Öhlbaum) Elemér , Spitz Herman, Spitz Elizabeth .
TITKOS CHÁBÁD KONFERENCIA BUDAPESTEN
Több mint 60 Chábád rabbi, közösségvezető és küldött, a világ minden részéről, gyült össze a mult héten egy 48 órás, szigoruan titkos konferenciára Budapesten, hogy megtárgyalják a mozgalom problémáit és sürgős teendőit, 13 évvel a Rebbe elhalálozása után. A vendéglátó szerepét Baruch Oberlander rabbi, budapesti rezidens, a magyarországi „sáliách” töltötte be. Amint értesülünk, a kezdeményezés a maga nemében egyedülálló összejövetelre, Berl Lázártól, az oroszországi zsidó közösség főrabbijától indult ki, és részt vettek benne küldöttek Amerikából, Ausztráliából, több nyugateurópai országból és egy népes rabbi küldöttség Izraelből.
Az izraeli küldöttséget Glochovsky, Jaroslavsky és Lipsker rabbik vezették. Az összejövetel titkosságát az szavatolta, hogy nem a létező szervezeti keretekben történt és mind a konferencia helyét, mind idejét titokban tartották.
A hivatalos napirenden a mozgalom fejlődése, különbözö szervezeti problémák, az „internet veszélyei” és annak kivédése, a vallásos nevelés és a halachikus térités követelményei voltak – de a kulisszák mögött erőfeszités történt a mozgalom egységének megőrzésére, a rabbik tekintélyének és hatáskörének megóvására – „a rebbe utasitásainak szellemében” – valamint kisérlet történt arra nézve hogy szót értsenek a mozgalom jelentős kisebbségével, az un. Messiás-hivőkkel (akik az elmult 13 évben az elhunyt rebbet tekintik messiásnak).
Ezen a téren a konferencia nem mondható sikeresnek, mivel a messiáshivő rabbik és aktivisták, az utolsó pillanatban lemondták részvételüket.
A résztvevők köszönetet mondtak a szervező Oberlander Baruch rabbinak, a Chábád magyarországi rezidensének.
—————————— —————— —————
VISSZAKÉRJÜK A TÖRÖKÖKTŐL
A JERUZSÁLEMI SILOACH FELIRATOT
Jeruzsálem nagy szenzációja a héten: a főpolgármester találkozott a török nagykövettel és kérte:adják vissza Izraelnek az isztambuli muzeumban tartott archeológiai ereklyét, a Siloách („Siloám”) feliratot, amely a legrégibb, bibliai időkből számazó lelet, amely a Biblia igazaát bizonyitja (azoknak, akiknek erre szüksége van).
Az i.sz előtt 703-ban, amikor Szancheriv asziriai király ostrom alá vette Jeruzsálemet, Chizkijáhu, Judea királya, alagutat fúratott, amely bevitte a Gichon patak vizét a városba és ezzel biztositotta az ostromlot főváros vizállását. A hosszu ideig tartó munka – amely a több mint 500 méter hosszú alagutat furta – kivivta a modern szakemberek elismerését. A fúrást és a viz bevitelét a városba a Biblia több helyen is emliti, mint a Királyok(2) könyvében, Jesája és a Krónikák könyvében.
1880-ban, amikor Palesztinában az ottomán birodalom uralkodott – lelték meg az alagut bejáratánál a feliratot, amely óhéber irással rögziti a pillanatot, amikor a két oldalról – kintről és bentről – fúró munkacsoportok találkoztak. A felbecsülhetetlen értékü leletet a török magukkal vitték és Isztambulban helyezték el Most Izrael kéri, Uri Luplianszki főpolgármester által, hogy legyenek szivesek azt visszaszolgáltatni Izraelnek. A török álláspont még nem ismeretes, de valószinü hogy hosszu alku következik majd.
A felirat szövege (szabad forditásban) igy hangzik:
„Elkészült az alagút. Ez pedig az alagút története: miközben a vájók felemelték a fejszét egyik a másikkal szemben – – – és amikor még három rőfnyit kellett kivájni – – – hallatszott az egyik hangja a másik fülében, mivel egy repedés (rés) a sziklában, jobbról és balról – – – és a fúrás (utolsó?) napján, a vájók egyike a másikával szemben ütötték (a sziklát) fejsze fejszével szemben. És ment a viz a kezdettől a ciszternáig ezer kétszáz rőfnyi távolságra — – – Az alagut magassága pedig, a vájók feje felett, száz rőfnyi volt” .

METZGER FŐRABBI AZ „INTERNET RABBIK”
ÉS A VALLÁSOS NŐK KARRIERJE ELLEN
Jóna Metzgerről, az izraeli (askenáz) országos főrabbiról, azt tartja a fáma, hogy az év legnagyobb részét külföldön tölti, ilyen-olyan küldetésben.(Többizben volt Budapesten is). Itthon nem sokat beszél, alig hallatja hangját, de amikor beszél – érdekes dolgokat mond.
Nemrég például az un. „internet rabbik” ellen kelt ki, akik egy perces interjukban döntenek halachikus kérdésekről. „Ez nem komoly, ez a téma karrikaturázása” – mondta a főrabbi.
Egyidejüleg, egy vallásos szervezet vezetősége előtt tartott beszédében, a főrabbi „mélységesen elitélte”a vallásos feminista nőszervezetek tevékenységét, amely arra irányul, hogy a nők hagyják el otthonukat és karriert csináljanak. „A zsidó nő karrierje elsősorban otthon van, gyermekei körében” – mondta Metzger főrabbi. A család, a gyerekek – ez a legfontosabb, csak utána jön a házon kivül vegzett munka, a karrier – mondotta a főrabbi, akinek „nem modern” hozzáállása a témához, máris kivivta a a feministák éles kritikáját. „Metzger az ultra-ortodoxia kegyeit keresi” – mondtá a „Koléch” amazónai, akik éppen ezekben a napokban tartották évi kongresszusukat, ahol élesen támadták a… rabbinikus biróságokat.
A NAGYSZAKÁLLU KÉPVISELŐ POFONT
KAPOTT A „NÁCI” TISZTVISELŐTŐL…
Mindegy ha egy hatalmas pofon egy kikötői csapszékben csattan el, vagy az izraeli parlament egyik űléstermében? Persze hogy nem mindegy.
A sztori egy ultra-ortodox képviselőről szól, bizonyos Jákob Kohenről, aki az Agudat Jiszráél szineiben képviseli a Tórát a Kneszetben, valamint egy Amnon DEHartuch nevezetü jogászról, aki az igazságügyminisztériumban dolgozik és feladata az iskolák költségvetésének ellenörzése, a büdzsé keretein belül. Az ellenőr maga is vallásos, holland zsidó, de nem ultra-ortodox, és talán ezért különleges vehemenciával „üldözi” az az ortodox (Charédi) iskolák pénzügyeit¸beleköt minden fillérbe és az elmult években nagy sikerrel vivta ki magának az ortodoxia „közellenségének” kétes cimét.
Ez talán háttérnek elég, de nem magyarázza meg a nagy botrányt, ami akkor tört ki, amikor egy „barátságos” vita keretében, a Kneszet egyik bizottsági üléstermében, a nagyszakállu képviselő és a jogász között folyt. Kohen rabbi azt kérdezte DEHartuchtól, miért viselkedik úgy mint a „zsidók ellenségei” és miért rosszabb „mint a németek, akik csak a zsidók fizikai mivoltát üldözték”, mig DeHartuch a lelküket nyomoritja. Mások szerint az ultra-ortodox képviselő a nácikkal hasonlitotta össze vita-társát, de ezt a képviselő cáfolja…
Hallván a „német(náci?)” összehasonlitást, DeHartuch úgy vágta pofon az 54 éves képviselőt, hogy az majd’ elájult és a Kneszet ambulanciáján kapott első segélyt.
Később az inzultáló jogász elnézést kért, és azt hozta fel metségére, hogy családjának húsz tagja esett a náci népirtás áldozatául. A rendőrség őrizetbe vette és kihallgatta DEHartuchot és a Kneszet elnöksége örökre kitiltotta az izraeli parlament épületéből…
A baloldali és vallásellenes képviselők egy emberként álltak ki a pofozkodó jogász mellett, de jólértesült körök szerint napjai az igazságügyminisztériumban meg vannak számlálva…
Lehet ez kóser?
ELSŐOSZTÁLYU KÁVÉ – EGY TRÉFLI
ÁLLAT (MENYÉTFAJTA) ÜRÜLÉKÉBŐL
A világ legjobb aromáju kávéját – kilója 600 dollár – csak Indonéziában állitják elő. Mégpedig egy Jáva és Szumátra szigeteken élő menyétfajta apró ragadozó (Loack?) ürülékéből. Ez a ritka állat ott él, a kávéültetvények mellett és a legérettebb babszemek a kedvenc eledele. A bennszülöttek kiválasztják a babszemeket az állat ürülékéból és speciális feldolgozás után kapják „a világ legjobb kávéját” – irja a tel-avivi Jediot Áchronot. Inyencek minden pénzt hajlandók megfizetni, hogy ezt a kávét ihassák.
Miért érdekel bennünket ez a – legujabb – őrület? Azért mert a lap szerint, már van egy izraeli kezdeményező, aki behozza ezt a kávéfajtát és kávéház láncolatában forgalomba hozza azt, méregdrágán, a feinsmekkerek számára. Egyelőre csak havi 6-8 kilót importál, de a probléma máris adva van: mivel a kávét egy nem kóser állat ürülékéből fejtik ki – kérdés, lehet-e ez kóser? Adva van a halachikus felfogás, miszerint minden ami nem-kóser forrásból származik, az maga sem kóser (kivéve a mézet, amit a méhek készitenek) és igy a rabbiknak fel van adva a lecke: Kóser- e a Loack-kávé vagy sem:
MANHATTANBAN A NÉGEREK TFILLINT AKARTAK LÉGOLNI
ÉS DISZKRIMINÁCIÓRA PANASZKODTAK, MERT MEGTAGADTÁK TŐLÜK
Ha nem-zsidók tfillint akarnak „légolni” és követelik hogy ezt a jogot ne tagadják meg tőlük – vajon ez arra mutat, hogy már eljött a messiás, vagy legalábbis már utban van idefelé?
New-Yorkban történt, ott is Manhattan egyik elkőkelő negyedében, közel a Times Squarehez, hogy három ifju Chabadnyik kinyitott egy összecsukható asztalt és az arra járó (zsidó) járókelőknek felajánlotta, tegyenek fel (légoljanak) Tfillint, vagyis tegyék fel balkarjukra és fejükre az ismert imaszijakat és mondják el a Sőmá Jiszráél áldást.
Látta ezt néhány militáns néger fiatal és ők is részt akartak venni a szertartásban (vagy heccben). Amikor megmagyarázták nekik hogy ez „zsidó dolog” és nem nekik való – kiverték a balhét, felboritották az asztalt és diszkriminációt emlegettek. A botránynak csak a rendőrség beavatkozása vetett véget.
Hasonló esetnek voltam egyszer szemtanuja a Siratófal mellett, ahol Chábádnyikok boldog-boldogtalannak felajánlották, hogy tegyenek föl Tfillint. Az alanyok között volt egy skót túrista is, kockás szoknyában, ami a skót férfiak nemzeti viselete. Az illető megrettent, nem tudta elképzelni, mit akarnak tőla a nagyszakállu aktivisták, akiknek én magyaráztam meg , hogy az illető skót, vagyis nem zsidó A szoknya nem mondott nekik semmit.
Mire békén hagyták, a skót megköszönte segitségemet és megkérdezte miről volt szó, mit akartak tőle. Magyarázatomra, hogy ez egy ősi zsidó dolog, a szijak összekötik a szivet az aggyal, stb – a skót nagy lelkesedéssel kérte, hogy tegyék fel neki is, ő is szeretné a dolgot megpróbálni. Immár most a skótot kellett meggyőzni, hogy ez csak zsidóknál müködik, amit nagy sajnálattal tudomásul is vett…

ÖT MILLIÓT NYERT A LOTTÓN, MIUTÁN
„ISTENI UTASITÁSRA” TALÁLGATOTT
Legutóbb, amikor 50 millió sekelt lehetett a heti lottón nyerni – a világ egy–két napra megbolondult és mindenki csak erről beszélt. Ilyenkor őrült teóriák kerülnek forgalomba és mindenki potenciális milliomosnak érzi magát.
Aztán kiderült hogy nyolc találat volt és igy „csupán öt millió és egynéhány ezer sekelt kaptak az új „milliomos”ok. Egyikük, álarcban (mert nem kötelesek felfedni nevüket) elmondta, hogy a helyes számokat magától az Örökkévalótól kapta, akivel lottóügyben állandóan kommunikál.
Már leadtam a fogadást – mesélte – de nem voltam nyugodt. Az volt az érzésem, hogy ezek nem a helyes számok, de nem tudtam mit tegyek – – – Azután világosság gyúlt az agyamban, elrohantam az egyik lottó ügynökségre és 15 perccel a záróra előtt sikerült kicserélni a számokat – vagyis uj cédulát kitölteni- – – Honnan tudtam a számokat? Föntről – mutat az égre.
Nem csalás, nem ámitás. Valóban, a számok helyesekk voltak és nyert. „Csak” öt milliót és valamennyit, „dehát nem vagyok egyetlen gyerek fönt, vannak a jó istennek más kliensei is…” – mondja a névtelen nyerő, aki egyébként közölte, hogy tiz százalékot szétoszt jótékony célra…
NAFTALI KRAUS