Az izraeli és a libanoni vezetők is elégedettek a háború évfordulóján

Az izraeli miniszterelnök az északi határmellék nyugalmát, a libanoni elnök az ellenállás sikerét emelte ki a zsidó állam és a libanoni Hezbollah között lezajlott háború kirobbanásának első évfordulóján.


„Az elmúlt negyven év alatt sohasem volt ilyen nyugalom Izrael északi részén” – mutatott rá Ehud Olmert miniszterelnök . „Nem volt más választásunk” – bizonygatta Olmert ismét a 34 napos libanoni offenzíva helyességét, amelyet Izrael azután indított, hogy a síita muzulmán Hezbollah elrabolt két izraeli katonát egy határbetörés során.
Emile Lahud libanoni államfő úgy vélte, hogy a libanoni nép, annak ellenállása és hadserege történelmi győzelmet” aratott egy éve, amikor Izrael „tervszerű totális háborút” indított szomszédja ellen. A maronita keresztény elnök nem nevezte meg a Hezbollahot, amely az izraeli támadást kiprovokálta, hanem a libanoni „ellenállás sikeréről” beszélt, „a lakosság támogatásával és a fegyveres erők segédletével”.
A háború több mint 1200, túlnyomórészt civil libanoni, illetve 163 izraeli (119 katona és 44 civil) halálát okozta. A Hezbollah mintegy négyezer rakétát lőtt ki Izraelre, egymillió izraelit kényszerítve arra, hogy óvóhelyeken keressenek fedezéket, vagy a déli országrészbe meneküljenek. Egy izraeli vizsgálóbizottság, amely már keményen bírálta Olmert konfliktuskezelését, augusztus végén terjeszti elő végleges jelentését a háborús baklövésekről.
Fuád Szinjóra libanoni miniszterelnök, aki honfitársainak az „izraeli agresszióval” szemben mutatott egységét méltatta, felszólította a különböző pártokat, hogy „ismét nyújtsanak kezet egymásnak. Vissza kell találnunk a párbeszédhez és a kiengesztelődéshez” – hangsúlyozta.
Lahud elnök és a síita Hezbollah vezette libanoni ellenzék szerint a Szinjóra-kormány többé nem törvényes (miután a legnagyobb lakossági csoportot alkotó síiták nincsenek benne képviselve). Szinjóra a demokratikus rendszer veszélyeztetésével vádolta az ellenzéket, amely magába foglalja Michel Aun tábornok keresztény táborát is.
E hét végén Párizs mellett tárgyalást tartanak az összes libanoni párt részvételével. Ezen a Hezbollahot Mohammed Fneis volt energiaügyi miniszter képviseli.
BreuerPress