Béketárgyalások közvetítők nélkül

– Valódinak nevezte kedden Avi Dihter izraeli miniszter a zsidó állam kormányfője által előző nap a szíriai elnöknek tett tárgyalási javaslatot.


Ehud Olmert izraeli miniszterelnök a béketárgyalások közvetítők beiktatása nélküli folytatását ajánlotta Bassár el-Aszadnak az al-Arabíja dubaji arab hírtévén sugárzott nyilatkozatában.
Avi Dihter, az izraeli kormány közbiztonságért felelős minisztere a kormányfő tárgyalási ajánlata „valóságos volt és igazi”. Hozzáfűzte ugyanakkor, nem derűlátó azzal kapcsolatban, hogy a szíriai elnök is kész a tárgyalások felújítására. „Bassár el-Aszadnak nyilvánvalóan más tervei vannak, mint hogy békét kössön Izraellel. Most figyelünk és várunk” – mondta a tárcavezető, az izraeli belbiztonsági szolgálat (Sin Bét) egykori főnöke.
A szíriai-izraeli béketárgyalások 2000-ben omlottak össze anélkül, hogy a feleknek sikerült volna rendezni az Izrael által 1967-ben megszállt Golán-fennsík sorsát.
Aszad szíriai elnök a közelmúltban többször jelezte, kész közvetítő közbeiktatásával folytatni a tárgyalásokat Izraellel.
Szíria a múlt hónapban közölte: ha Izrael engedményeket tenne a béketárgyalásokon, Damaszkusz segítene Washingtonnak az Irakban dúló erőszak csillapításában, egyszersmind változtatna a szövetségesével, Iránnal fennálló viszonyán. Nyugati vádak szerint Szíria támogatja az iraki felkelőket, s menedéket nyújt palesztin szélsőséges csoportok vezetőinek.
Megfigyelők szerint Damaszkusz most, hogy 29 év után kénytelen volt kivonni katonáit Libanonból, és erőteljes nyomás nehezedik rá Washington részéről Irakban és Libanonban játszott szerepe miatt, minden korábbinál határozottabban törekszik a Golán visszaszerzésére.
BreuerPress