Merényletet terveztek New York-i repülőtér ellen

Amerika-, Izrael- és Nyugat-ellenesség mozgatta azt a négy muzulmán férfit, aki nagyszabású merényletet tervezett a New York-i John F. Kennedy nemzetközi repülőtér ellen – közölték vasárnap amerikai hatóságok az előző nap felfedett összeesküvés kapcsán.


A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szakértői szerint ha a merénylőknek sikerült volna végrehajtani tervüket, akkor még a 2001. szeptember 11-i repülőgép-eltérítéses terrortámadásnál is súlyosabb katasztrófa történt volna, több ezren haltak volna meg – jelentette a CBS televízió.
Az amerikai hatóságok szombaton jelentették be három személy letartóztatását azzal a gyanúval, hogy merényletet akartak végrehajtani a forgalmas New York-i légi kikötő ellen. A tervezett robbantásos merénylet nem repülőgépek, hanem a földi létesítmények, mindenekelőtt üzemanyagtartályok és -vezetékek ellen irányult volna.
Kiderült, hogy a merényletterv kiagyalója Russell Defreitas, egy Guyanában született amerikai állampolgár volt, aki korábban csomagkezelőként dolgozott a repülőtéren. A férfiban állítólag már tíz évvel ezelőtt gyűlölet alakult ki az Egyesült Államokkal szemben, amikor látta, hogyan kerülnek repülőre az Izraelnek szánt amerikai katonai szállítmányok, amelyekkel, mint feltételezte, muzulmán testvéreit fogják megölni. Tavaly augusztusban fogott hozzá a merénylethez három másik muzulmán társával, akik közül az egyik azonban az FBI informátora volt.
A 63 éves, Brooklynban élő Defreitas elfogása után azt mondta: ez a repülőtér olyan amerikai jelkép, amelynek lerombolása az egész országot gyászba borította volna. „Ez lehet a legnagyobb fájdalom az Egyesült Államoknak (…) mert szeretik John F. Kennedyt (…) ez olyan lett volna, mintha egy embert kétszer öltek volna meg”.
A merénylők – akik a „csirkefarm” nevet adták tervüknek – az FBI óvintézkedéseinek köszönhetően nem jutottak hozzá azokhoz a robbanószerekhez, amelyekkel a támadást tervezték. Az FBI közölte, hogy tervük azért sem sikerülhetett volna, mert Defreitas csak 1995-ig dolgozott a repülőtéren, és távozása óta jelentősen szigorítottak a biztonságon, amiről nem volt tudomása.
Az ügy négy – két guyanai és két trinidadi származású – gyanúsítottja közül egyet New Yorkban, kettőt pedig Trinidad és Tobago karib-tengeri szigetállamban tartóztatták le. Az amerikai igazságügyi minisztérium közleménye szerint kapcsolatban álltak egy szélsőséges muzulmán hálózattal, amelynek tagjai amerikaiak, guyanaiak, valamint Trinidad és Tobagó-iak. A gyanúsítottak állítólag videofelvételeket készítettek az üzemanyagtartályokról és -vezetékről a JFK-n.
Michael Bloomberg, New York polgármestere közleményben figyelmeztetett: „a mai világban folyamatosan fenyegetnek bennünket olyan emberek, akik el akarják venni szabadságunkat és meg akarják semmisíteni életformánkat”. Egyúttal megnyugtatott, hogy a New York-i rendőrségnek, a helyi és szövetségi biztonsági hatóságoknak köszönhetően a merényletet korai, tervezési szakaszában felfedték, és senki nem került veszélybe.

BreuerPress-info