Fidesz XXII. tisztújító kongresszus

Schmitt Pál bejelentette: visszalép az alelnök-jelöltségtől, viszont elvállalta, hogy vezeti a 2009-es európai parlamenti választási kampányt.


A Fidesz célja, hogy a társadalomban létrejött új többség minél előbb parlamenti többséget szerezzen – ez szerepel a Fidesz XXII. tisztújító kongresszusára készített testületi beszámolókban, amelyeket szombaton, a tanácskozás első napján fogadtak el a küldöttek, akik határozatot fogadtak el arról is, hogy erősebb, az európai polgárok jogait akár saját kormányaikkal szemben is megvédeni képes Európára van szükség.
A kétnapos tanácskozás első napján Schmitt Pál jelenlegi alelnök bejelentette: visszalép az alelnök-jelöltségtől. Ezt megelőzően a küldöttek megszavazták az országos elnökség javaslatát, amely arra kérte fel Schmitt Pált, hogy vezesse 2009-es európai parlamenti választási kampányt. A politikus a megbízatást elfogadta.
Bejelentették azt is, hogy Schmitt Pál visszalépésével vasárnap a négy alelnöki posztra négy jelölt indul: Varga Mihály, Pokorni Zoltán, és Pelczné Gáll Ildikó jelenlegi alelnök, valamint Kósa Lajos, Debrecen polgármestere. A pártelnöki posztra az egyetlen jelölt Orbán Viktor.
A kongresszust Kövér László, az országos választmány elnöke nyitotta meg, aki kijelentette: a Fidesz és szövetségesei már holnap készen állnak arra, hogy a választók akaratából hozzákezdjenek a válság felszámolásához, és kivezessék az országot abból a káoszból, amelyben ma van.
„Itt állunk, és készek vagyunk arra, hogy a választók akaratából akár holnap hozzákezdjünk a válság felszámolásához, az ország újra emelkedő pályára állításához” – mondta a politikus.
Kövér László szerint, bár a mostani kongresszus nem rendkívüli, hiszen feladata elsősorban a tisztújítás, rendkívülivé teszi az az abnormális helyzet, amelyet egy „szélsőséges, gátlástalan, erőszakos és kapzsi csoport”, a jelenleg hatalmon lévő MSZP-SZDSZ koalíció hozott létre. Szavai szerint Magyarországot súlyos gazdasági, pénzügyi, megélhetési és erkölcsi válság jellemzi.
A Fidesz célja, hogy a társadalomban létrejött új többség minél előbb parlamenti többséget szerezzen – többek között ez szerepel a Fidesz XXII. tisztújító kongresszusára készített testületi beszámolókban, amelyeket a tanácskozás első napján fogadtak el a küldöttek.
A küldöttek számára a Fidesz elnöksége, az országos választmány, a budapesti és a brüsszeli frakció, valamint a mandátumvizsgáló, az etikai és a számvizsgáló bizottság foglalta össze az elmúlt időszak tevékenységét.
A beszámolókban az elnökség és Navracsics Tibor frakcióvezető egyaránt arról írt, hogy a Fidesz és szövetségesei számára a következő hónapok, évek legfontosabb feladata az új többség, az új szavazók szimpátiájának és elkötelezettségének megerősítése.
„Jó esélyünk van arra, hogy a kormány politikájával elégedetlen hatmillió választópolgár egyre nagyobb hányadának elnyerjük a bizalmát. Azért dolgozunk, hogy a társadalomban már létrejött új többség minél előbb új parlamenti többséget is szerezzen magának” – írta beszámolójában Navracsics Tibor.
A Fidesz szerint Magyarországnak egy erős Európa megteremtésére van szüksége, amely, ha kell, akár saját kormányaival szemben is megvédi az európai polgárokat – erről fogadott el határozatot a párt kongresszusa szombaton.
Magyarországnak egy erős, cselekvőképes és szolidáris Európára van szüksége, és Európának is akkor van esélye a mai kihívások kezelésére, ha egységesebbé és erősebbé válik, amihez növelni kell a tagállamok közötti szolidaritást – ismertette a határozatot Schmitt Pál, a Fidesz brüsszeli delegációjának vezetője.
A kongresszus elfogadta a Jövőnk című vitairatot, és döntött arról, hogy társadalmi vitára bocsátja.
BreuerPress-info