Izrael emeli a „célzott likvidálások” számát

A palesztin milicisták célzott megsemmisítését szolgáló műveletek számának fokozásáról határozott az izraeli biztonsági kabinet, amely több órán keresztül tanácskozott a Gázai övezet biztonsági helyzetéről és annak hatásairól – jelentette be Benjámin Ben-Eliézer, az infrastruktúra ügyeivel foglalkozó miniszter.


„Döntés született arról, hogy fokozni kell a terroristákat célzó, megsemmisítő lövések számát, ezzel véleményem szerint csökkenteni lehet a palesztin rakétatámadások által okozott károkat az izraeli területeken” – fejtette ki Ben-Eliézer.
„Az izraeli biztonsági kabinet több órás tanácskozáson vizsgálta a Gázai övezet rendkívül összetett biztonsági helyzetét, illetve annak hatásait a Sínai-félszigetre és Ciszjordániára” – közölte Jichák Herzog idegenforgalmi miniszter az izraeli köztelevízióban. „A kabinet a Gázai övezetből végrehajtott, Izrael területét célzó rakétatámadások, illetve a Sínai-félszigetről kiinduló fegyvercsempészet megakadályozásán munkálkodik” – tette hozzá.
Az izraeli katonai rádió értesülései szerint Amír Perec védelmi miniszter a megbeszélésen úgy vélte, hogy egy szárazföldi hadművelet végrehajtása a Gázai övezetben csak utolsó lehetőségként jöhet szóba. Saul Mofáz közlekedési miniszter, volt vezérkari főnök és védelmi miniszter szintén elhatárolódott az átfogó hadművelet alternatívájától, és a palesztin milicisták „célzott megsemmisítésének” ismételt bevezetését javasolta. Elijáhú Jisai Sasz párti miniszterelnök-helyettes és kereskedelmi miniszter pedig „palesztin – polgári és katonai – infrastrukturális célpontok elleni, sebészeti pontosságú műveletek” végrehajtását ajánlotta.
Péntek óta közel tíz, házilag előállított rakétát lőttek ki Izraelre a Gázai övezetből, a palesztinokkal tavaly novemberben kötött, bizonytalan fegyverszünet óta pedig már mintegy 270 rakétatámadás érte a zsidó állam területét – közölte az izraeli hadsereg.
BreuerPress-info