Lezuhant a Sínai-félszigeti többnemzetiségű erők repülőgépe, kilencen meghaltak

Kilenc katona, köztük nyolc francia vesztette életét a Sínai-félszigeti többnemzetiségű megfigyelő erők (MFO) egy francia repülőgépén, amely vasárnap zuhant le az Egyiptomhoz tartozó sivatagos félsziget közepén – közölte a francia védelmi minisztérium.


„A fedélzeten lévő kilenc katona – nyolc francia és egy kanadai – életét vesztette ebben a drámai balesetben” – erősítette meg a minisztériumi közlemény több órával a szerencsétlenség után. Michele Alliot-Marie francia védelmi miniszter részvétét nyilvánította az áldozatok családtagjainak és hozzátartozóinak.
Az egyiptomi biztonsági források szerint műszaki probléma okozhatta a balesetet, s a gép a megkísérelt kényszerleszállás közben zuhant le.
A baleset szemtanúk szerint derült időben történt. A Sarm-es-Sejkből gyakorlatra tartó Twin Otter típusú légcsavaros gép egy útra próbált leereszkedni, ahol egy teherautóba csapódott és azzal együtt felrobbant.
Egyiptomi biztonsági források elmondták, hogy a helyszínen csak három áldozat megégett holttestét találták meg, de a hat eltűnt katona is minden bizonnyal életét vesztette. A teherautó sofőrjének még a repülőgép becsapódása előtt sikerült kiugrania a vezetőfülkéből.
A Sínai-félszigeten állomásozó többnemzetiségű erőt és megfigyelő missziót 1981. augusztus 3-án hozta létre Egyiptom és Izrael az Egyesült Államok tanúskodása mellett, hogy felügyelje a három évvel korábban megkötött Camp David-i békeszerződésük biztonsági előírásainak tiszteletben tartását. A misszió által ellenőrzött ütköző zónában a magyarok katonai rendészeti feladatokat látnak el.
A félsziget északi és déli táborában jelenleg 41 magyar békefenntartó, köztük 15 rendőr teljesít szolgálatot – mondta el Harnócz Gyula.
BPI-info