Megtiltották a sztorik eladását

Súlyos bírálatok nyomán, korábbi álláspontját megfordítva megtiltotta hétfőn a brit védelmi minisztérium az irániak által március végén elfogott, majd két hét után elengedett brit tengeri járőregység katonáinak, hogy pénzért eladják sztorijaikat a sajtónak.



Előzőleg az alakulat egyetlen női tagja, a 26 éves Faye Turney – még a tárca engedélyével, meg nem erősített hírek szerint 100 ezer fontért – mondta el a vele történteket a The Sunnak, a legnagyobb brit bulvárlapnak és az ITV kereskedelmi tévének.
A védelmi tárca a hétvégén „kivételes engedéllyel” hivatalosan lehetővé tette a Perzsa-öbölben határsértés címén március 23-án elfogott és 13 napig fogva tartott alakulat tagjainak, hogy pénzért eladják a sajtónak megpróbáltatásaik történetét.
Ezt a döntést ellenzéki politikusok és az Irakban meghalt brit katonák hozzátartozói körében általános megrökönyödés és tiltakozás fogadta. A konzervatív ellenzék szerint a sztorik hatalmas összegekért történő értékesítése aláássa a brit haderő nemzetközi tekintélyét, a háborús katonaáldozatok családtagjai közül többen pedig többen viszolygásuknak adtak hangot amiatt, hogy az iraki háború a védelmi minisztérium engedélyével „médiacirkusszá” válik.
Des Browne védelmi miniszter hétfő este bejelentette: amíg ebben az ügyben nem dolgoznak ki egyértelmű útmutatást, a hadsereg aktív tagjai a továbbiakban nem adhatnak el pénzért sztorikat a sajtónak.
Browne szerint érthető volt a királyi haditengerészet azon dilemmája, hogy vagy megadja az engedélyt, vagy megtiltja a katonáknak a pénz elfogadását, de akkor azt kockáztatja, hogy a történetek ellenőrizetlenül jutnak ki a sajtónak.
A miniszter szerint mindazonáltal a döntéshozatalban érintettek felismerték, hogy az ügyben végül „nem a kielégítő megoldás született”.
Faye Turney a hétfői The Sunnak elmondta: nem sokkal elfogása után az irániak elkülönítették őt társaitól, szemét bekötötték, megparancsolták neki, hogy alsóneműjéig vetkőzzön le, majd egy 180X160 centiméter területű, bútorzat nélküli jéghideg cellába zárták.
Turney szerint minden éjjel kihallgatásnak vetették alá, és egy iráni tisztviselő azt kérdezte tőle: miként vélekedik arról, hogy meghaljon a hazájáért.
Halálfélelmét kegyetlen színjátékkal még szándékosan fokozták is. A brit katonanő szerint egyik reggel fafűrészelést és kopácsolást hallott, majd egy nő megmérte testméreteit és az adatokat kikiabálta valakinek a cellán kívülre.
„Meg voltam győződve arról, hogy a koporsómat készítik” – mondta Faye Turney a hétfői The Sunnak.
A beszámoló szerint kihallgatói az ötödik napon választás elé állították: vagy „bevallja”, hogy iráni vizeken tartózkodott elfogása idején, és ez esetben két héten belül hazatérhet, vagy kémkedés vádjával bíróság elé állítják.
Turney elmondta: „rettenetes dilemma” volt ez számára, mivel félt, hogy ha enged, otthon mindenki gyűlölni fogja. Ugyanakkor ez volt az egyetlen esélye arra, hogy hároméves kislányának május 8-ai születésnapjára hazatérhessen – tette hozzá.
Ezt az esélyt kihasználta, de úgy írta meg az irániak által közzétett „beismerő” levelet, hogy azokba utalásokat csempészett, amelyekből reményei szerint a brit hadvezetés rájöhetett, hogy kényszer hatására cselekszik. Emellett semmilyen, biztonsági kockázatot jelentő információt nem árult el, pedig a kihallgatások alatt még a brit és az amerikai hadiflotta mozgásáról, terveiről is faggatták.
A volt brit foglyok már hazatérésük utáni közös sajtótájékoztatójukon is azt mondták: azzal kényszerítették őket az iráni tengeri határ megsértésének beismerésére, hogy ellenkező esetben hét év börtön vár rájuk.
Emellett bekötött szemmel, összekötözött kézzel falhoz állították őket, és az őrök jól hallhatóan kibiztosították fegyvereiket, így a túszok azt hitték, hogy ki fogják őket végezni.
Az arab nyelven sugárzó al-Álam iráni műholdas televízió mindazonáltal a hétvégén újabb felvételeket sugárzott a haditengerészekről, amelyeken a britek pingpongoznak, sakkoznak, melegítőruhában egy szőnyegen ülve húst esznek, vagy éppen a Liverpool-Arsenal angol labdarúgó-mérkőzést nézik a tévében. Irán szerint a képsorok cáfolják a hazatért katonák nyilatkozatait, és a fogva tartásuk alatt az őket körülvevő „nyugalom és szabadság” légkörét mutatják.
BPI/info