Fegyvercsempészet

Az Egyiptomból a Gázai övezetbe irányuló fegyvercsempészet megakadályozásáról tanácskoztak magas rangú amerikai, egyiptomi, izraeli és palesztin tisztségviselők


.
A Kairóban folytatott megbeszélésen Keith Dayton altábornagy, az izraeliek és a palesztinok között biztonsági kérdésekben közvetítő amerikai koordinátor elnökölt; rajta kívül Ámosz Gilád tábornok, Amír Perec izraeli védelmi miniszter tanácsadója, a Fatahhoz tartozó Rasíd Abu Sbak, a palesztin biztonsági szolgálat parancsnoka, valamint Omar Szuleimannak, az egyiptomi hírszerzés főnökének a helyettesei vettek részt a találkozón.
Egyiptomi részről jelezték: Kairó fontolgatja, hogy fokozza a Sínai-félszigetről a Gázai övezetbe irányuló fegyvercsempészet megakadályozását, illetve a félszigetre beszivárgott iszlamista szélsőséges csoportok felszámolását célzó erőfeszítéseit.
A Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat nemrégiben egyébként arról számolt be, hogy tavaly 30 ezer tonna robbanóanyagot csempésztek be a Gázai övezetbe, hatszorosát az előző évi mennyiségnek.
A Háárec úgy tudja, hogy egy hónappal ezelőtt Izraelben a kairóihoz hasonló biztonsági tanácskozást tartottak, amelynek eredményei kedvezőek ugyan, de elégtelenek: a mostani megbeszélésen ezért nagy hangsúlyt fektettek a fegyvercsempészet meggátlását célzó egyiptomi intézkedésekre.
Jordánia négy hónappal ezelőtt 3 ezer M-16-os gépkarabélyt szállított a Mahmúd Abbász palesztin elnök alárendeltségébe tartozó palesztin biztonsági erőknek. Ez utóbbiak ugyanebben az időszakban Egyiptomtól 2500 kalasnyikov gépkarabélyt és hozzá 3 millió darab lőszert, valamint golyóálló mellényeket, gépjárműveket és híradós eszközöket kaptak.
BPI-info