Arab kezdeményezés

Mahmúd Abbász palesztin elnök felszólította Izraelt, hogy tegyen konstruktív válaszlépéseket az arab államok békekezdeményezésére.


Az Arab Liga csúcsértekezlete a héten felújított egy évek óta „alvó” szaúdi tervet, békét ajánlva cserében az 1967-ben megszállt területek kiürítéséért, a palesztin állam létrehozásáért és a menekültek ügyének méltányos rendezéséért. Ehud Olmert izraeli kormányfő ennek kapcsán forradalmi változásról beszélt, noha fenntartásait hangoztatta.
– Felszólítom az izraeli kormányt, hogy tegyen konstruktív válaszlépéseket az arab országok békekezdeményezésére – mondta Abbász Rámalláhban, azon a sajtótájékoztatón, amelyet az odalátogató Angela Merkel német kancellárral közösen tartott.
Az Abbász mellett álló Merkel üdvözölte az arab tervet, de azt mondta róla, hogy az szerinte még nem végleges. „Amikor tárgyalnak… a kezdő álláspont gyakran nem az utolsó… kompromisszumra kell jutniuk. Sok arab állam most felelősségérzetet mutat. Úgy érzem, jóakarat van mindkét oldalon. Most a bizalom kiépítésére van szükség” – jelentette ki, majd felszólította a palesztin szélsőségeseket, hogy engedjék szabadon a fogságukban lévő izraeli katonát.
Merkel megismételte, hogy a palesztin kormány egészének el kell fogadnia a nemzetközi kvartett követeléseit, mielőtt a segélyek folyósítására számítana.
A német politikus Rámalláhból visszatér Jeruzsálembe, s további megbeszéléseket folytat Ehud Olmerttel. Hétfőn a libanoni fővárosba, Bejrútba utazik tovább, s az lesz térségbeli körútjának utolsó állomása.
BreuerPress-info