A brit kormány mindent megtesz

A brit kormány mindent kapcsolatot és lehetőséget megragad, hogy kiszabadítsa fogságából a Gázai övezetben elrabolt Alan Johnstont, a BBC újságíróját – közölte Margaret Beckett brit külügyminiszter.


Beckett a brit parlament alsóházában felszólalva közölte, hogy az elrabolt újságíró ügyét felhozta Mahmúd Abbász palesztin elnöknek is, aki arról biztosította, hogy a palesztin kormány és a hatóságok nagyon fontosnak tartják a BBC tudósítójának kiszabadítását. Beckett rendkívül elszomorítónak nevezte, hogy egy olyan ember szenved, aki régóta a palesztin nép barátja.
Alan Johnstont egy héttel ezelőtt rabolta el Gáza városban négy álarcos fegyveres: a 44 éves újságírót gépkocsijából rángatták ki, és hurcolták ismeretlen helyre. Iszmáil Haníje palesztin kormányfő elítélte a túszejtést, és utasította a biztonsági erőket, hogy kutassák fel az emberrablókat. A bűntényt elítélte a palesztin újságírók szakszervezete is, Rámalláhban kedden mintegy negyven újságíró tiltakozott Johnston elrablása ellen.
Johnston korántsem az első külföldi újságíró, aki palesztin túszejtők karmai közé kerül, de korábbi sorstársai eddig rendre néhány órán vagy napon belül elnyerték szabadságukat.
A BBC kedden forrás megjelölése nélkül tudatta: meggyőző bizonyíték birtokába jutott, hogy Johnston életben van, és jó egészségnek örvend.
BreuerPress-info