A Hamász tiltakozik

A Hamász törvénysértőnek találja Mohammed Dahlán, Mahmúd Abbász palesztin elnök gázai erős embere nemzetbiztonsági tanácsadói kinevezését.


„A Hamász a palesztin jogszabályokat sértőnek ítéli meg Mahmúd Abbász elnök lépését, hogy Mohammed Dahlán képviselőt nemzetbiztonsági tanácsadójává nevezte ki” – tudatta az iszlamista szervezet egy közleményben. „Az (…) elnök nem egyeztetett a Hamásszal, sem senki mással, mielőtt meghozta ezt a döntést” – mondta a szervezet szóvivője, Fauzi Barhúm.
Ez az első alkalom, hogy a szombaton megalakult palesztin egységkormány egyik tagja, a radikális Hamász vitába keveredik a másik kormányerővel, az Abbász vezetése alatt álló mérsékelt Fatahhal.
Mohammed Dahlán – Washington egyik első számú palesztin tárgyalópartnere – a 90-es években a megelőző biztonsági szolgálat vezetője volt a Gázai övezetben. E minőségében nem bánt éppen kesztyűs kézzel a Hamász embereivel. Személye azóta is vörös posztó az iszlamista mozgalom szemében.
A Hamász az elmúlt hónapokban azzal vádolta Dahlánt, hogy Iszmail Haníje miniszterelnök életére tör, és hogy nem hivatalosan harcra utasította a Fatahot támogató csoportokat az egységkormány létrejöttét megelőző belharcok során.
Dahlán, aki vezető tisztséget tölt be a Fatahban – amelynek színeiben parlamenti képviselő is – kényes pozícióba került: a palesztin vezetés éppen azon van, hogy átalakítsa a rengeteg kisebb, egymással is vetélkedő csoportból álló palesztin biztonsági szolgálatot.
Korábban a Fatah egy másik erős embere, Dzsibril Radzsúb töltötte be a nemzetbiztonsági tanácsadói posztot az elnök mellett.

BPI-info