Izraeli katonák Budapesten a holokauszt magyarországi zsidó áldozataira emlékeztek

A Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban a holokauszt magyarországi zsidó áldozataira emlékezett az Izraeli Védelmi Erők delegációja


David Admon, Izrael Állam budapesti nagykövete héberül elmondott köszöntőjében sajnálatának adott hangot, hogy felerősödni látszanak Magyarországon antiszemitizmusra utaló jelek.
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége képviseletében Lazarovics Ernő mondott beszédet. Emlékeztetett arra, hogy 1944-ben, rövid idő alatt zsidók százezreit deportálták haláltáborokba. A vészkorszak idején mintegy hatszázezer magyar zsidót öltek meg.
Ila Harari dandártábornok elmondta, hogy 174-en érkeztek Magyarországra a „Tanúk egyenruhában” program keretében. A magyarországi látogatás előtt a delegáció – tagjainak többsége izraeli tiszthelyettes – Lengyelországban járt.
Ila Harari fontosnak nevezte, hogy erősítsék az Izraelben és más országban élő zsidók kapcsolatát.
A megemlékezés keretében hat gyertyát gyújtottak a holokauszt hatmillió áldozatának emlékére. A gyertyákat – többek között – David Admon, Lazarovics Ernő, Székely Gábor, a Holokauszt Emlékközpontot fenntartó közalapítvány kuratóriumának elnöke, egy magyar származású izraeli katona és egy holokauszt-túlélő gyújtotta meg.
Befejezéséül az emlékezők meghallgatták az izraeli és a magyar himnuszt, majd koszorúkat helyeztek el az áldozatok emlékfalánál.
A Mazsihisz korábbi tájékoztatása szerint a küldöttséget pénteken a Parlamentben fogadta Mandur László, az Országgyűlés alelnöke. A delegáció a megemlékezést követően visszautazik Izraelbe.
BreuerPress-info