Huszonkilenc halálos áldozatot követelt két merénylet Bagdadban

Legkevesebb huszonkilenc ember vesztette életét Bagdadban két merényletben, az egyiknek síita zarándokok voltak a célpontjai – közölték iraki biztonsági szolgálatok.



Legkevesebb tizenkilencen haltak meg, további húszan megsebesültek, amikor egy autóban elrejtett pokolgép robbant fel Karrada központi negyedben egy ellenőrző pontnál, egy Kerbela szent városból visszatérő síita zarándokokat szállító teherautók elhaladásakor.
Nem sokkal később tíz civil életét oltotta ki egy öngyilkos merénylő a főváros egyik keleti negyedében, Mosztanszriríjában. A támadó egy kisbusz belsejében hozta működésbe a derekára erősített robbanószerkezetet.
Helyi hatóságok szerint több millió síita zarándok indult hazafelé Kerbelából, a Huszein imám halálának évfordulóját követő 40 napos gyász végét jelző szombati ünnep után. Már az oda igyekvők közül is több száz embert öltek meg fegyveresek illetve merénylők.
További tizenöt halálos áldozatot szedtek vasárnap különböző merényletek Irakban.
Négyen a legnagyobb szunnita párt irodájánál elkövetett robbantásban vesztették életüket. Az Iraki Iszlám Párt moszuli központjánál nem sokkal éjfél után robbant pokolgép, a feltételezések szerint egy öngyilkos merénylő hozta működésbe.
A Bagdadtól száz kilométerre északkeletre fekvő Baladrúz közelében egy kisbuszban utazó öt munkást ölt meg az út szélén elhelyezett pokolgép, míg Bagdadtól harminc kilométerre délre, Mahmudíjában két nő vesztette életét hasonló körülmények között.
A Bagdadtól délre vezető út mentén két rendőr halt meg vasárnapra virradóra, miközben egy pokolgépet próbáltak hatástalanítani.
Hilla mellett, a fővárostól mintegy 65 kilométerre délre szintén pokolgép oltotta ki két civil életét.
BreuerPress-info