„Ausztrál tálib”

Március 20-án állítják bíróság elé azt a terrorizmussal gyanúsított, az iszlám hitre áttért ausztrál állampolgárt, akit öt éve tartanak fogva a kubai Guantánamo amerikai bázis börtönében- jelentette be John Howard ausztrál kormányfő.


A miniszterelnök szerint, aki az ausztrál nemzeti rádióban nyilatkozott, „túl sokáig tartott” az „ausztrál tálibként” ismert David Hicks előzetes fogva tartása. Ugyanakkor úgy vélekedett, a per dátumának kitűzése egyenes következménye a George Bush amerikai elnöknél és Dick Cheney alelnöknél tett személyes közbenjárásainak. Cheney februárban járt Ausztráliában. „Megmondtam nekik, hogy minden további halasztás elfogadhatatlan” – mondta Howard.
A 31 éves Hickset 2001-ben fogták el Afganisztánban, miközben a tálibok oldalán harcolt. Februárban emeltek vádat ellene „terrorista tevékenység anyagi támogatása” címén. A 2004-es vádakat, „az ellenségnek nyújtott segítséget”, valamint a „gyilkossági kísérletet” megsemmisítették az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével. Hicks katonai védője szerint az, hogy az összes eredeti vádpontot megszüntették azt mutatja, hogy az Egyesült Államok nem tud semmi komoly vádat felhozni védence ellen.
Ausztráliában egyre erősebb nyomás nehezedik a kormányra Hicks hazaszállítása és otthoni bíróság elé való állítása érdekében. A Howard-kabinet esélyeit rontja az év végi választások előtt az is, hogy az ausztrál közvélemény egyre inkább ellenzi az Egyesült Államok feltétel nélküli támogatását.
BPI-info