Eltörölt két vitatott terrorellenes rendelkezés.

A kanadai parlament eltörölt kedden két vitatott terrorellenes rendelkezést, amelyek lehetővé tették a megelőző célú őrizetbe vételt, illetve a bíróság előtti kötelező tanúvallomást.


Dacolva a Stephen Harper vezette kisebbségi konzervatív kormány kérésével a képviselőház 159-124 arányban nem hosszabbította meg a két intézkedés március 1-jén lejáró hatályát. A 308 tagú képviselőházban 125-en képviselik a kormányoldalt.
A két intézkedést az előző, liberális kormány fogadtatta el öt évvel ezelőtt, a 2001. szeptember 11-i Amerika-ellenes merényletek nyomán. Az egyik lehetővé tette a hatóságnak, hogy a terrorista cselekedetekkel gyanúsított személyeket őrizetbe vegyék és vádemelés nélkül három napig fogságban tartsák. A másik felhatalmazta a rendőrséget arra, hogy bíróság előtti tanúvallomásra kényszerítsék azokat a személyeket, akik gyaníthatóan tudnak terrorista tevékenységről.
Már annak idején is vitát váltott ki a két rendelkezés, mert képviselők aggódtak az emberi jogok tiszteletben tartása miatt. Hatályát éppen ezért szabták meg öt évben, s lejárta után a parlament mindkét házának meg kellett volna szavaznia a hosszabbítást. Az elmúlt öt év alatt egyetlen egy alkalommal sem alkalmazták egyik rendelkezést sem. Stephane Dion, a liberális ellenzék vezetője a vitában rámutatott, hogy a rendelkezések szükségtelenül sértik a polgári szabadságjogokat.
Néhány napon belül immár második alkalommal töröltek el egyes elemeket a terrorizmus elleni kanadai törvények közül. A kanadai legfelsőbb bíróság a múlt hét péntekén semmisítette meg azt a törvényt, amely lehetővé tette, hogy külföldi gyanúsítottak meghatározatlan ideig fogságban tartsanak bírósági ítélet nélkül, hírszerzési bizonyítékok alapján.
A The New York Times kedden felszólította az amerikai kormányzatot, hogy kövesse Kanada példáját.
BPI-info