közel-keleti kvartett

Izrael létezési jogának elismerését, a palesztin nemzeti egységkormány felállítását és az önálló palesztin állam megteremtését sürgette Berlinben a közel-keleti kvartett.


Az Egyesült Államokat, Oroszországot, az ENSZ-t és az Európai Uniót tömörítő, négyes csoport korábban a közel-keleti béke előmozdításának érdekében jött létre, s hosszú szünet után – a német uniós elnökség kezdeményezésére – idén februárban, Washingtonban újította fel tevékenységét.
A berlini találkozón az Egyesült Államokat Condoleezza Rice külügyminiszter, Oroszországot kollégája, Szergej Lavrov, az Európai Uniót a soros elnök német külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier, az ENSZ-t pedig a világszervezet főtitkára, Ban Ki Mun képviselte. Jelen volt továbbá Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Benita Ferrero-Waldner, az unió külügyi biztosa.
A kvartett nyilatkozatot fogadott el, amelyben külön is hangsúlyozta a palesztin nemzeti egységkormány felállításának szükségességét, hangoztatva, hogy a csoport aktívan kívánja támogatni ezt. A Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár által ismertetett nyilatkozat előzetes támogatásáról biztosított egy olyan palesztin kormányt, amely – Izrael követelésével összhangban – elismeri a zsidó államot, elutasítja az erőszakot és elfogadja, illetve tiszteletben tartja az Izrael és a palesztinok között korábban létrejött megállapodásokat, továbbá az azokból fakadó kötelezettségeket. Hangot adtak azon reményüknek, hogy mindez elvezethet Izrael és egy majdani önálló palesztin állam békés egymás mellett éléséhez.
A tanácskozáson az amerikai diplomácia vezetője tájékoztatta a részvevőket az Ehud Olmert izraeli miniszterelnökkel és a Mahmúd Abbász palesztin elnökkel folytatott tárgyalásairól.
A felek előrelépésként értékelték az izraeli és a palesztin vezetők közötti közvetlen párbeszédet, s annak folytatását sürgették. Egyetértettek abban, hogy a kvartettnek támogatnia kell Abbász erőfeszítéseit, amelyek a rivális palesztin csoportok közötti megbékélést, s a palesztin nemzeti egységkormány felállítását célozzák.
Oroszország sürgette, hogy Izrael újítsa fel a Palesztin Hatóság számára korábban befagyasztott segélyek folyósítását. Sürgette továbbá a palesztinokkal szembeni nemzetközi bojkott mielőbbi feloldását. Ugyanakkor az Egyesült Államok amellett állt ki, hogy a segélyek felújítása előtt a palesztinoknak teljesíteniük kell a velük szemben támasztott követeléseket.
BreuerPress-info