Benyújtotta lemondását Romano Prodi

A baloldali Unió koalíciós kormányát a római szenátusban leszavazták: a kabinet nem kapta meg a többség jóváhagyását a Massimo D,Alema külügyminiszter által előterjesztett beszámolóra.


Prodi-kormány továbbra is fenn akarja tartani az afganisztáni olasz katonai missziót, amelyet mint „politikai és civil küldetést”, a közép-keleti ország békéje előfeltételének tekint.
A szenátusban elszenvedett vereség az eddigi legsúlyosabb kudarc volt a kilenc hónapja hivatalba lépett Prodi-kormány számára. A kabinetet ráadásul élesen megosztják olyan belpolitikai kérdések is, mint a költségvetés, a nyugdíjrendszer reformja, valamint az azonos nemű és a házasságkötés nélkül együtt élő párok jogi státusának rendezése.
A szavazáson mindössze két voks hiányzott ahhoz, hogy a kormány megkapja a 160 szavazatos többséget. D,Alema már korábban célzott arra, hogy ha a szenátusban leszavazzák, a kabinet lemond. A szavazás után előbb Prodi válságtanácskozást tartott a miniszterelnöki hivatalban, majd este a Quirinale palotába ment, hogy benyújtsa lemondását Napolitano köztársasági elnöknek, aki ezt elfogadta.
Az államfő csütörtökön kezdi meg konzultációit az új kormányról, de az sem kizárt, hogy előrehozott választásokat tartanak Olaszországban. Mint Antonio Di Pietro, az infrastrukturális ügyek minisztere a La Repubblica című napilap on-line kiadásának nyilatkozta, a jelenlegi koalíció inkább hajlana az új választásokra, mint a törékeny parlamenti többség fenntartására.
Ugyancsak a La Repubblica értesülése, hogy a kormányon belül viták voltak arról, hogy be kell-e nyújtani Prodinak a lemondását. Maga a kormányfő és D,Alema, aki egyben miniszterelnök-helyettes is, határozottan a lemondás mellett voltak, annál is inkább, mert, írja a római liberális lap, maga Napolitano is értésére adta Prodinak: „Az, akitől megvonják a bizalmat a külpolitika terén, már nem rendelkezik többséggel, és ebből le kell vonnia a következtetéseket.”
Prodi mindazonáltal szerda este szóvivője útján tudatta: kész folytatni miniszterelnöki ténykedését, ha a balközép többség teljes támogatásáról biztosítja. A kormányfő „elismerte, hogy ez egy súlyos válság, s nem rendelkezik többséggel a szenátusban. Kész (azonban) a folytatásra a miniszterelnöki poszton, de csakis akkor, ha garantálják a számára, hogy a többséget alkotó valamennyi párt mostantól teljes mellszélességgel támogatja” – mondta Silvio Sircana szóvivő.
A kormánykoalíció legnagyobb pártjai bizalmukról biztosították Romano Prodit, értésre adva, továbbra is őt szeretnék a kormányfői pozícióban látni. „Prodiba vetett bizalmunk töretlen. A konzultációk tisztázhatják a helyzetet” – mondta Dario Franceschini, aki a balközép Olajfa Szövetség parlamenti frakcióvezetője az alsóházban, leszögezve, hogy a jelenlegi koalíciónak kell tovább kormányoznia.
Az ellenzéki pártok részéről többen fölvetették egy nagykoalíció alakításának ötletét. E szerint a Prodi vezette mérsékelt baloldali pártok szövetségre léphetnének a Silvio Berlusconi körül tömörülő jobbközép blokkal, így a miniszterelnök lemondhatna a baloldali radikálisok támogatásáról, amelyek amúgy is állandó fejfájást okoztak neki.
Berlusconi hívei mopedeken körbe-körbe száguldozva és autóduda-koncerttel ünnepelték Prodi lemondását Róma központjában.
BPI-info