Új vezérkari főnök

A miniszterelnöki hivatalban tartott eseményen Ehud Olmert miniszterelnök és Amír Perec védelmi miniszter csatolta Askenazi vállára a vezérkari főnöki váll-lapot.


Hivatalosan beiktatták szerdán az izraeli hadsereg 19. vezérkari főnökét, Gabi Askenazi tábornokot, aki sokévi tapasztalatot szerzett a libanoni gerillákkal vívott harcokban.
A tábornok rövid beszédében kötelezettséget vállalt arra, hogy “levonja a tanulságait” a Hezbollah síita szervezet ellen múlt nyáron megvívott háborúnak, amelynek kudarcai vezettek elődje, Dan Haluc tábornok január 16-i lemondásához.
“A legfőbb feladat, amely előttünk áll, hogy javítsuk a Cahal hadműveleti képességeit. És le kell vonnunk a Libanonban vívott háború tanulságait” – mondta Gabi Askenazi, akinek megbízatása négy évre szól, szemben eddigi elődjeinek háromévi mandátumával.
A tábornok vállalta azt is, hogy helyreállítja a hadseregbe vetett bizalmat, amelyet kikezdtek a libanoni háborúban elkövetett, s azóta hivatalos vizsgálat tárgyává tett hadvezetési hibák.
Askenazi, aki mostanáig tartalékos tábornokként a védelmi minisztérium vezérigazgatójának tisztét töltötte be, 1954-ben született egy Tel-Aviv melletti kibucban, apja holokauszt-túlélő volt, anyja szíriai származású. Ő az első a Golani elitalakulat parancsnokai közül, aki vezérkari főnök lett.
1973-ban, egy évvel azután, hogy a hadsereg kötelékébe lépett, harcolt a jóm-kipúri háborúban. 1976-ban részese volt az entebbei műveletnek, amelyben izraeli elitalakulatok egy palesztin gerillák által eltérített repülőgép utasait szabadították ki az ugandai város repülőterén. 1978-ban Libanonban megsebesült, s két évre elhagyta a hadsereget. Az első, 1982-es libanoni háború alatt a Golani elitegység helyettes parancsnoka volt, négy évvel később az alakulat parancsnoka lett, 1988-ban pedig a déllibanoni “biztonsági övezetet” is magába foglaló északi katonai körzet vezetését vette át. 2002-ben a vezérkari főnök helyettesévé lépett elő, de 2005-ben, Dan Haluc vezérkai főnöki kinevezésekor újra otthagyta a hadsereget.
Askenazi a politikatudományokban is jártas, elvégezte az amerikai haditengerészeti akadémiát, s gazdasági diplomát is szerzett az amerikai Harvard egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán.
BreuerPress-info