Átfogó nemzetközi konferencia ?

Az orosz külügyminiszter addig tágítaná a közel-keleti kvartett munkájának kereteit, bevonva a térség vezető államait, illetve magukat a konfliktusban álló feleket, amíg ez a szélesítés el nem jutna egy átfogó nemzetközi konferencia megszervezéséig.


„Oroszország megerősítette azt az álláspontját, amely szerint a közel-keleti rendezés érdekében közvetítő kvartett (az Egyesült Államok, Oroszország, az EU és az ENSZ) munkájába be kellene vonni a térségbeli vezető államokat, az Arab Liga tagjait, továbbá olyan üléseket kellene tartani, amelyen részt vesznek maguk a konfliktusban álló felek” – mondta Szergej Lavrov kedden Moszkvában, miután Amr Múszával, az Arab Liga főtitkárával tárgyalt.
Az orosz külügyminiszter szerint ezt a felfogást osztja a kvartett többi tagjai is, ami megnyilvánult a minap Washingtonban tartott ülésükön is. Tehát a kvartett maga is pártolja a rendezésben részt vevő országok körének kiszélesítését – állapította meg Lavrov, aki szerint a vezető regionális erőknek – mint például Egyiptomnak, Jordániának és Szaúd-Arábiának – a rendezésbe való bekapcsolódásával fokozatosan kirajzolódik egy olyan alakzat, amely egy jövőbeni nemzetközi konferencia magvát alkothatja.
Az átfogó közel-keleti konferencia megrendezését Oroszország régóta szorgalmazza, az Egyesült Államok viszont ellenzi – emlékeztettek megfigyelők.
BreuerPress-info