„Alapos munka a Gönczöl-jelentés”

„Mi is le fogjuk vonni a konzekvenciákat” – hangoztatta a kormányfő, majd hozzátette: nagyon kíváncsi arra, kik fognak még a kormány mellé odaállni, hogy ők is megértették, nekik mi ebben a tanulság.


Alapos, harag és részrehajlás nélküli munka a bizottsági jelentés, amely felelős keresése helyett a felelősség kérdése körül fogalmazza meg az álláspontját Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a szeptember-októberi zavargások hátterét, okait, következményeit vizsgáló bizottság tagjai jelenlétében a parlamentben .
Minél többen képesek lesznek arra, hogy ne csak elhárítsák a felelősséget, hanem tanuljanak belőle, annál jobban fog hasznosulni az anyag – vélekedett a kormányfő.
A jelentést méltatva kiemelte: az első olyan összegzés, amely nem egyszerűen csak közbiztonsági, közrendvédelmi, közvetlen politikai, hanem társadalomlélektani, történelmi és szociológiai összefüggéseit is vizsgálta a történteknek, továbbá a kellő kiegyensúlyozottság, a mértéktartás és a teljeskörűség szándékával készült.
Gyurcsány Ferenc a dokumentum megállapításairól azt mondta, hogy azok kellően megalapozottak, ezért a kormány építheti rájuk későbbi javaslatait. Ennek alapján néhány hét alatt több intézmény és tárca is feladatokat kap – közölte.
A miniszterelnök kitért arra is, kíváncsi, milyen reakciókat vált ki a jelentés. Úgy fogalmazott, az őszi események kapcsán a jelentést tekinti a mértékadó álláspontnak, de ez nem vitathatatlan.
Gönczöl Katalin büntetőjogász, a bizottság elnöke szerint a jelentés „kiérlelt konszenzus” eredménye, amelyben minden bizottsági tag meg tudta őrizni szuverén gondolkodását.
„Sokat vitatkoztunk, sokat üléseztünk, sokat olvastunk és sokat tanultunk is” – mondta.
Hangsúlyozta: mindegyikük szeretne békésebb körülmények között élni, mint eddig, és ha a jelentés ezt elősegíti, akkor elvégezték a dolgukat.
BreuerPress-info