A Hamász és a Fatah Tűzszünetben állapodott meg

Tűzszünetben állapodott meg a rivális Hamász és Fatah palesztin mozgalom, hogy véget vessen a két szervezet fegyveresei között az elmúlt napokban a Gázai övezetben kirobbant, több tucat halálos áldozattal járó összecsapásoknak – jelentette be a palesztin külügyminiszter.


Mahmúd az-Zahar hétfő este Gázában, Iszmáil Haníje palesztin miniszterelnöknek és Mahmúd Abbász palesztin elnök magas rangú megbízottjának – egyiptomi közvetítők segítségével tartott – megbeszélése után ismertette a két szervezetnek a tűzszünetre vonatkozó közös közleményét.
A fegyvernyugvás helyi idő szerint kedden hajnali három órakor lépett életbe. A megállapodás értelmében a szembenálló felek visszavonják összes fegyveres hívüket az utcáról, és szabadon engedik az általuk elrabolt személyeket, a biztonsági erők visszatérnek támaszpontjukra, a gyilkosságok feltételezett több tucat elkövetőjét pedig az igazságszolgáltatás kezére juttatják.
A palesztin területeken kormányzó Hamász és az Abbász vezette Fatah fegyveresei az elmúlt napokban leghevesebb harcaikat vívták a Hamász egy évvel ezelőtti parlamenti választási győzelme óta. Az utóbbi négy napban 34 személy vesztette életét, az elmúlt két hónapban – Abbásznak az előre hozott parlamenti és elnökválasztásra vonatkozó bejelentése óta – pedig legalább 60 halálos áldozatot követeltek a villongások.
A palesztin külügyminiszter bejelentése közben Gáza városában továbbra is fegyverropogás hallatszott, egy-két órával később azonban úgy tűnt, hogy betartják a tűzszünetet. Szemtanúk szerint a fegyveresek egyelőre az övezet többi városában is az utcán maradtak. A korábbi palesztinközi tűzszüneti megállapodások – közte a hasonló decemberi egyezség – rövid életűnek bizonyultak, és most is kétséges, hogy a felek betartják a megállapodás minden pontját.
Zahar bejelentette azt is, hogy Haníje és Abbász rövidesen találkozik egymással a „nemzeti párbeszéd felújítása” érdekében.
A palesztin belharcok az elmúlt időben zátonyra futtatták a nemzeti egységkormányról folytatott megbeszéléseket. Szaúd-Arábia uralkodója vasárnap javasolta, hogy az arab királyságban, Mekkában tárgyaljanak egymással a palesztin csoportok ellentéteik elsimítása végett. Abbász hétfő este pedig Kairóba érkezett, ahol kedden ugyanerről folytat megbeszélést a közvetítő szerepet vállaló Egyiptom elnökével, Hoszni Mubarakkal.
Közben légi csapást mért az izraeli hadsereg keddre virradóra a Gázai övezetben egy fegyvercsempész-alagútra, órákkal azután, hogy egy palesztin öngyilkos merénylő több embert megölt az izraeli Eilatban – közölték katonai forrásból. Az izraeli légierő először támadta a Gázai övezetet a november 26-án életbe lépett tűzszünet óta.
Az izraeli hadsereg szóvivője elmondta, hogy a légierő a Gázai övezet és Izrael közötti Karni átkelő közelében mért csapást az alagútra. Személyi sérülésről nem érkezett jelentés. Nevük elhallgatását kérő izraeli biztonsági tisztségviselők mindazonáltal elmondták, hogy a légi csapást robbanások követték a térségben, ami arra utal, hogy az alagútban robbanóanyagot tároltak.
A novemberi tűzszüneti megállapodás értelmében a palesztinok beszüntetik az övezetből Izrael ellen indított rakétatámadásaikat, cserébe a zsidó állam hadserege is leállítja a Gázai övezet elleni hadműveleteit. Ehud Olmert izraeli kormányfő hétfőn azonban kíméletlen harcot ígért a terroristák és megbízóik ellen. A Hamász az eilati terrorakciót „legitim ellenállásnak” nevezte.
BreuerPress-info