Lemondásra szólítja fel az izraeli államfőt

„Úgy vélem, Kacav számára a lemondás lenne a megfelelő döntés” – mondta Livni, aki a külügyi tárca mellett ideiglenesen az igazságügyit is irányítja, miután Hájim Ramon volt igazságügy-miniszter felfüggesztette ténykedését perének végéig, amelyet szintén szexuális zaklatás miatt indítottak ellene.


Cipi Livni izraeli ügyvezető igazságügy-miniszter lemondásra szólította fel szerdán Móse Kacav államfőt, miután az izraeli főügyész közölte: vádat akar emelni ellene nemi erőszak és más bűncselekmények címén.
Livni közleményében hangsúlyozta: Kacavot mint egyént jogi szempontból megilleti az ártatlanság vélelme. Ugyanakkor a vád súlyossága és a főügyészi vádemelés miatt jobb lenne neki, ha az elnöki hivatalon kívül bizonyítaná be ártatlanságát.
Kacav lemondását már többen követelték az izraeli közéletben és a sajtóban azután, hogy kedden Menáhem Mazuz főügyész közölte: vádat akar emelni ellene nemi erőszak, szexuális zaklatás, az igazságszolgáltatás akadályozása és tanúk megfenyegetése címén. Zahava Gal-On, a baloldali Merec párt képviselőnője bejelentette: pártja megpróbálja megszerezni 90 képviselő – a kneszet tagjainak háromnegyede – aláírását, hogy kezdeményezhessék a törvényhozásban a vádemelési eljárást Kacav ellen.
Az izraeli törvények értelmében az államfőt nem lehet perbe fogni, amíg hivatalban van. Kacav mandátuma júliusban jár le. Az ártatlanságát hangoztató izraeli államfő várhatóan még a szerdai nap folyamán sajtótájékoztatón nyilatkozik szándékairól.
Móse Kacavot 2000-ben azután választotta meg a kneszet az ország elnökének, hogy előde, Ezer Weizman lemondásra kényszerült. Weizman bukását az okozta, hogy kiderül: egy francia milliomostól összesen 450 ezer dollár értékben ajándékokat kapott. Kacav távozása esetén azt a Simon Peresz miniszterelnök-helyettest tartják lehetséges utódnak, aki 2000-ben éppen a jelenlegi elnök vetélytársa volt.
BreuerPress-info