Harminc lázadót megöltek

Amerikai és iraki katonák csaptak össze Bagdad belvárosában, a szigorúan őrzött zöld zóna szomszédságában szerdán szunnita lázadókkal, akik közül legkevesebb harmincat megöltek, huszonhetet őrizetbe vettek.


Az iraki védelmi tárca közlése szerint a hadsereg fegyvereket is elkobzott, amelyeket a Tigris folyó nyugati partján egy iskolában rejtegettek.
Mohammed al-Aszkari iraki védelmi miniszter közlése szerint szerdán a kormányzati negyednek és több külföldi, köztük az amerikai nagykövetségnek is otthont adó zöld zónától északra harminc lázadót megöltek és huszonhetet őrizetbe vettek, közöttük négy egyiptomit és egy szudánit.
Az Irakíja iraki közszolgálati televízió jelentése szerint a művelet során harmincöt lázadót fogtak el.
Az amerikai haderő közlése szerint az iraki és amerikai katonák célzott razziákat végeztek a Tomahawk Strike 11 hadművelet keretében, hogy a városrészt megtisztítsák a lázadóktól.
Bagdad központja közelében, a Haifa utcában az összecsapás során felkelők megöltek egy amerikai katonát. További két tengerészgyalogos kedden al-Anbár tartományban vesztette életét. Halálukkal 3067-re emelkedett az Irakban 2003 márciusa óta elesett amerikai katonák száma.
Irakban szerdán további huszonkét személy vesztette életét erőszakos cselekmények következtében. Egy síita család négy tagja, közöttük két gyermek meghalt , nyolcan megsebesültek, amikor fegyveresek megtámadták a Szuveriától nyugatra fekvő ad-Dzsibail falut.
A Bagdadtól 175 kilométerre északkeletre fekvő Kútban meggyilkoltak egy iraki tolmácsot, aki az amerikai hadseregnek dolgozott.
A Bagdadtól 60 kilométerre északra fekvő Baakúba közelében egy mikrobusz öt utasa halt meg, amikor fegyveresek tüzet nyitottak a járművükre.
Két polgári személyt és két rendőrt lőttek le két külön incidensben a Baakúbától 20 kilométerre északra lévő Hálesz városában. Baakúbában egy civil halt meg lövöldözésben, és két meggyilkolt ember holttestét – közöttük egy tanítóét – találták meg.
A szunniták, síiták és kurdok lakta Dijála tartományban, amelynek a székhelye Baakúba, rendszeresek a felekezetek közötti összecsapások, amelyeknek egy év óta több ezer halálos áldozatuk volt.
Amaríja szunnita negyedében négy rendőr meghalt és három másik megsebesült, amikor a járőrük mellett gépkocsiban elrejtett pokolgép robbant.
Bab al-Moazzamban, a főváros északi részében ketten haltak meg egy becsapódó aknagránáttól, húszan pedig megsebesültek.
Egy katonai közlemény szerint kórházba szállítása után meghalt egy tizenkét éves kisfiú, aki súlyosan megsebesült az amerikai hadseregnek Bagdad északi részében végrehajtott művelete során.
BreuerPress-info