Magyar-izraeli oktatási együttműködés

Az eddigi legátfogóbb magyar-izraeli oktatási együttműködési megállapodást írta alá Hiller István oktatási és kulturális miniszter alá vasárnap Jeruzsálemben izraeli kollégájával, Juli Tamir oktatási, kulturális és sportminiszter asszonnyal.


A 2007 és 2010 közötti időszakra vonatkozó megállapodás kiterjed a közoktatásra, a felsőoktatásra és részben a kutatásra is. A felsőoktatásról, illetve a felsőoktatási kutatási együttműködésről szóló pontok külön megállapodásrészeket tartalmaznak a természettudomány, a magyarságkutatás, illetve a héber nyelvi, irodalmi kutatások terén.
A két és fél év után tető alá hozott egyezmény évekre lebontva, átlátható és kiszámítható feltételrendszer mellett „lehetőségegyüttest” biztosít a két ország számára – emelte ki Hiller István. A felek ösztöndíjakat létesítenek, amelyek a graduális, illetve a doktori posztgraduális képzésekre is kiterjednek. A közoktatásban a megállapodás kiterjed pedagógusok, tanárok cseréjére is.
Az ösztöndíjprogram pedagógusok esetében évente 40-50 magyar pedagógus izraeli tanulmányútját jelenti, egyéb – a rövid konferenciaprogramoktól a tízhónapos ösztöndíjig terjedő – ösztöndíjak tekintetében pedig évi több mint 90 hónapnyi ösztöndíjat jelent. A tízhónapos ösztöndíj kutatóösztöndíj doktori disszertációkra, a rövidebb ösztöndíjak pedig egyetemek, oktatási intézmények közötti csereprogramokra vonatkoznak.
A közoktatási részen belül külön fejezet foglalkozik a természettudományos, ezen belül a matematikai oktatással. Mivel Izraelben a matematika közismerten világszínvonalú, és a magyar fiatalok is évről-évre érmes helyezéseket, nem ritkán aranyérmet hoznak el nemzetközi diákolimpiákról, a két ország „nemes versengésre” hívta ki egymást, és már 2007-től minden évben matematikaversenyt rendez középiskolás diákjai számára. A verseny és vetélkedő az egyik évben Izraelben, a másik évben Magyarországon kerül megrendezésre – mondta Hiller István, akit nem lepne meg, ha e vetélkedők nyerteseit a későbbiekben nemzetközi versenyek győzteseiként ismerné meg a világ.
A Jad Vasem Intézetben külön megállapodásban rögzítik az oktatási és kulturális minisztérium, valamint a Nemzetközi Holokauszt Emlékközpont és Múzeum, a Jad Vasem közötti együttműködés további feltételeit.
BreuerPress-info