Ehud Barak jelölteti magát

Barak 1999 és 2001 között volt miniszterelnök, és ez idő alatt egy tekintélyelvű vezető képét alakította ki magáról. Vasárnapi bejelentésében elismeri, hogy kormányfőként hibákat követett el, ami bántja őt. A pártelnökség elnyerése az első lépés volna afelé, hogy újra kormányfővé válasszák – írta a 64 éves Barak.


Ehud Barak volt izraeli munkapárti kormányfő megtette vasárnap azt a sok párttag által már hónapok óta várt bejelentését, hogy a májusi választáson jelölteti magát a párt elnökének a hevesen bírált jelenlegi elnökkel, Amír Pereccel szemben, ami azt jelenti, hogy győzelme esetén a védelmi miniszteri posztot is átvenné Perectől.
Perecnek – főleg mint védelmi miniszternek – a népszerűsége erősen megcsappant a libanoni Hezbollah szervezet elleni nyári hadjárat megkérdőjelezhető sikeressége miatt. Azóta a párton belül egyre többen követelték, hogy mondjon le miniszteri tisztségéről. Két izraeli tévéadó is jelentette a múlt héten, hogy Ehud Olmert miniszterelnök le fogja őt váltani, bár a kormányfő tagadta ezt.
Barak azután, hogy 2001-ben elvesztette a választást a jobboldali Likud miniszterelnök-jelöltjével, Ariel Saronnal szemben, elhagyta a politikai életet, és üzleti vállalkozásba kezdett. Barak eredetileg katona, volt vezérkari főnök is, jelenleg neki van a legtöbb kitüntetése. Kormányfőségét a palesztinokkal és Szíriával kötendő béke ambiciózus, de sikertelen kísérletei jellemezték, viszont beváltotta azt az ígéretét, hogy a hadsereg 22 évi megszállás után kivonul Dél-Libanonból. Bírálói szerint azonban a Hezbollah rendszeres rakétatámadásai közepette végrehajtott 2000. májusi kivonulás meggyengítette Izrael elrettentő erejét, és néhány hónappal később arra ösztönözte a palesztinokat, hogy elindítsák második felkelésüket.
Barak fő ellenfele a pártelnökválasztáson valószínűleg Ami Ajalon lesz, aki szintén volt tábornoka a hadseregnek, illetve vezette az izraeli belső biztonsági szolgálatot, a Sin Bétet is. A többi jelölt májusig valószínűleg visszalép a két fő esélyes valamelyike javára.
BreuerPress-info