Az amerikai tekintély

Az Egyesült Államok jelentősen veszített presztizséből külföldön az elmúlt években, és az elsődleges cél most e tekintély helyreállítása – jelentette ki a washingtoni képviselőház külügyi bizottságának új elnöke, Tom Lantos.


A demokrata párti képviselő, akit a novemberi kongresszusi választásokon aratott demokrata győzelem után állítottak kollégái a bizottság élére, pénteki nyilatkozatában jelezte, hogy a fenti cél érdekében javítani szándékozik a nemzetközi együttműködést és „helyreállítani az Egyesült Államok szerepét a demokratikus értékek és az emberi jogok vezércsillagaként”.
A magyar származású Lantos a megelőző hat évben a bizottság vezető kisebbségi tagja volt. Hivatalosan a jövő héten veszi át az elnöki tisztséget, de már most bejelentette, hogy visszaadja a bizottság korábbi, „külügyi” nevét, miután a republikánus vezetés 12 éve alatt a nemzetközi kapcsolatok bizottságának hívták.
Nyilatkozata szerint a bizottság első meghallgatásainak témái a következők lesznek: a romló helyzet Irakban, az Egyesült Államok jelenlegi Irán-politikájának veszélyei, az afganisztáni vereség lehetősége az újraéledő tálibokkal szemben, valamint az észak-koreai atomfenyegetéssel szemben javasolt stratégia. Lantos e napirendhez még hozzá akarja tenni a külföldi energiától való amerikai függőség csökkentését, mert „más országokkal szembeni fellépésünket torzíthatja függésünk a tengerentúli olajtól”.
BreuerPress-info