Ehud Olmert látogatást tesz Kínában

Az izraeli miniszterelnök hivatalos látogatást tesz Kínában, január 9. és 11. között , hogy megvitassa kínai vezetőkkel a közel-keleti helyzetet, annak kínai megítélését, és részt vegyen a diplomáciai kapcsolatfelvétel 15. évfordulója alkalmából rendezendő ünnepi koncerten


Liu Csien-csao (Liu Jianchao) szóvivő hozzáfűzte e bejelentéshez, hogy „elmélyült barátság szálai fűzik egymáshoz a kínai és az izraeli népet”.
Kínának kiterjedt gazdasági és politikai kapcsolatai vannak a közel-keleti térségben, de nincs olyan tartós közvetlen érdekeltsége, amely egyik vagy másik oldalra állítaná az ottani konfliktusok megítélésében – mutatnak rá elemzők a bejelentett vizittel kapcsolatban. Peking igyekszik nagyobb szerephez jutni a közel-keleti válság rendezésében, hogy ezáltal is érzékeltesse a nemzetközi közvéleménnyel a rohamléptekkel fejlődő, gazdagodó Kína nagyhatalmi státusát.
Kína és Izrael nagyrészt problémamentes viszonyában kisebb feszültséget okozott tavaly, hogy a kínai vezetők meghívták a radikális Hamász szervezet által alakított palesztin kormány külügyminiszterét egy pekingi konferenciára, amelynek témája a kínai-arab kapcsolatok fejlesztése volt.
BreuerPress-info