MUSTRA 2006

A kiállítást megnyitja: Dr. Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés elnöke


A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal évzáró kiállítása az Örökség Galériában

Immár négy éve annak, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal intézményei – a Műemlékek Állami Gondnoksága, az Állami Műemlékhelyreállítási és Restaurálási Központ, a Magyar Építészeti Múzeum, a Nemzeti Kegyeleti Bizottság – közreműködésével megrendezi évzáró kiállítását, a Mustrát, hogy bemutassa az eltelt esztendő legfontosabb műemlékes felújításait, rekonstrukcióit, régészeti feltárásait, műtárgyvédéseit, visszatekintsen lényeges szakmai eseményekre. A Mustra markánsan szemlélteti a hivatalban és az örökségvédelem területén végzett szerteágazó munkát, a kutatástól a hatósági határozatok megszületéséig és a megvalósuló helyreállításokig.
A kiállítás szervezői és létrehozói arra törekedtek, hogy a KÖH minden regionális irodája szerepeljen, ily módon országos képet tárva az érdeklődő elé. Mindezen túl kiemelt szerepet kapnak a határon túli magyar épített örökséggel kapcsolatos támogatások és szakmai programok. A végső pusztulástól megmentett templomok, műemlék épületek mellett, például Fülek és környékének elkészült építészeti és művészettörténeti értékleltára mutatja az e területen végzett munka sokszínűségét. Ugyancsak erőssége a KÖH munkájának a védett műtárgyak, régészeti lelőhelyek és műemlékek körének folyamatos bővítése, azaz új értékek felkutatása és védettség alá helyezése. Örökségünk szerteágazó, sokoldalú értelmezésére is szolgál a Mustra 2006 kiállítás, nemcsak az épületek védelméről szól, hanem a többi között megújult orgonákról, víz alatti régészetről, műtárgyak védéséről és restaurálásáról, történelmi emlékhelyek felméréséről és síremlékek helyreállításáról, avatásáról is.
A kiállítás önálló egységében jelennek meg azok az információk, amelyek a sikeres, jellemzően EU-s pályázatokból eredő források (köztük a PHARE, az AVOP, a ROP) eredményes felhasználását jelzik. Így indulhatott el, vagy fejeződhetett be városok főterének, történeti magjának rekonstrukciója (például Baja – Fő tér, Székesfehérvár – Hiemer tömb, Kőszeg – Fő tér, Balatonfüred – Fürdőtelep). A szakmai összefogás szép példái láthatók azokon a tablókon, ahol a régészeti feltárás aprólékos munkáját az építészek látványos helyreállítási terve követi. És hogy folytatódjék a logikai sor, az építészek után érkeznek a tájépítészek, és a műemlék épület környezete is megújul (például: Szécsény történelmi városmagja és a várkert, Szikszó – a református templom kertje).

Örökség Galéria
Budapest, I. ker., Táncsics u. 1.

Megnyitó: december 15-én 13 órakor

BreuerPress-info