A Hezbollah fő támogatói Szíria és Irán.

November közepén lejáró ultimátumot adott a libanoni kormány átalakítására az ország vezetésének a Hezbollah, így akarván nagyobb politikai befolyáshoz juttatni a síitákat.


Szajed Haszan Naszrallah kedd esti beszédében leszögezte: amennyiben a hónap közepéig nem hoznak eredményt Nabih Berri parlamenti elnök közvetítési erőfeszítései egy „nemzeti egységkormány” megalakítására, úgy a Hezbollah síita szervezet sztrájkok és békés tüntetések szervezésével fog érvényt szerezni követeléseinek.
A Hezbollah és a szintén síita Amal mozgalom – amelynek vezetője Berri, a libanoni politika szürke eminenciása – a kabinet 24 miniszteri posztjának egyharmadára tart igényt. Jelenleg a két szervezet összesen öt tárcával rendelkezik. Három további miniszteri poszt birtokában viszont „blokkoló kisebbséget” alkotnának a kabineten belül, vagyis ellenállásuk meghiúsítana minden kormányzati döntést.
Fuád Szinjóra miniszterelnök kormányában a Szíria-ellenes erők emberei vannak többségben. Ezek elutasítják a síiták követelését, mert attól tartanak, hogy ellenkező esetben ismét megerősödne Szíria befolyása Libanon belpolitikai életében. A Hezbollah viszont azt veti a Szíria-ellenes pártok szemére, hogy nem támogatták a síita milíciát a nyáron Izrael ellen vívott 34 napos háborújában, illetve magukévá teszik Washington és Jeruzsálem követelését a Hezbollah gerilláinak lefegyverzésére.
A Hezbollah fő támogatói Szíria és Irán.
BreuerPress-info