A Kneszetnek kell közbelépnie.

Az izraeli főügyész szerint a nemi erőszak és zaklatás gyanújába keveredett Móse Kacav elnöknek az ellene folyó eljárás idejére fel kellene függesztenie hivatali tevékenységét.


Menahem Mazuz szerint az államfő az ország szuverenitását szimbolizálja, így elkerülhetetlen , hogy ebben az esetben saját maga függessze fel tevékenységét. A főügyész szerint a közvélemény is hasonló lépést vár az elnöktől. Mazuz levelében azt írja, hogy ha Kacav nem hajlandó önként félreállni, akkor a parlamentnek kell ezt a döntést meghoznia. A főügyész levele nem kötelező erejű, de további nyomást gyakorol az elnökre, hogy a botrány miatt mondjon le.
Október közepén a rendőrség – tekintettel a bizonyítékokra – vádemelési javaslattal adta át az ügyet az ügyészségnek nemi erőszak, zaklatás és illegális lehallgatás miatt. Egy héttel ezelőtt a Legfelsőbb Bíróság egy hetet adott Kacavnak, hogy megmagyarázza, miért nem mondott le az ügy kipattanásakor. A most levelet író főügyésznek hamarosan döntenie kell, hogy vádat emel-e a 60 éves politikus ellen.
Az államfő továbbra is mindent tagad. De ügyvédje korábban bejelentette, hogy ha vádat emelnek ellene, akkor lemond.
BreuerPress-info