Magyarország a díszvendég az Esseni Fényheteken

Egy gombnyomással borul majd ünnepi fénybe Essen 2006. október 29-én vasárnap este, amikor Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Wolfgang Reiniger, a város polgármestere megnyitja az 57. Esseni Fényheteket.


Ekkor gyullad fel az a 95 ezer égő, amelyek a magyar kultúrából és történelemből vett motívumokká állnak össze a fény-képeken. A belvárost beragyogó 9 nagyméretű és 17 kisebb fénykreáció a fesztivál egyik legnagyobb attrakciója, amelyet kulturális programok kísérnek majd – ezek közül számos magyar kulturális eseményre várják majd a közönséget, hiszen a Fényhetek fókuszában idén Magyarország áll.
Az Essener Lichtwochen a Németországban zajló magyar kulturális évad, az Ungarischer Akzent egyik legfontosabb őszi eseménye. Ennek keretében több mint 20 kulturális rendezvény kap majd helyet, köztük több pécsi vonatkozású.
A megnyitó ceremónia Hiller István, Nagy Mária, Magyarország düsseldorfi főkonzulja és Tasnádi Péter, Pécs polgármestere Essen város úgynevezett Acélkönyvébe való ünnepi bejegyzésével és köszöntőkkel veszi kezdetét az esseni városházán. A megnyitón közreműködik a pécsi Bartók Kórus és a Schönebecker ifjúsági fúvószenekar.

Először 1950-ben Essen kereskedelmi és ipari testületének kezdeményezésére gyújtottak meg a városban fényfüzéreket és fénytablókat. Az idők során egyre színesebb, sokrétűbb kulturális programmal gazdagodott a fénykiállítás és bemutató – évente változó tematikával. Mára az Essener Lichtwochen több héten átívelő művészeti fesztivállá vált. Nemcsak az esseniek körében, de Németországban és Európában is gyorsan népszerű lett ez a nagyszabású rendezvény. (Tavaly 4,5 millió látogatót vonzott).

Az „Európa Essenben“ mottó jegyében 2000 óta minden évben más-más európai ország mutatkozik be. Hollandia, Nagy-Britannia, Finnország, Lengyelország és Olaszország után idén Magyarország az 57. Essener Lichtwochen díszvendége. A fesztivál fővédnöke Jürgen Rüttgers, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke és Dr. Hiller István, a Magyar Köztársaság oktatási és kulturális minisztere.
Ebben az esztendőben a Lichtwochen-partnerség különösen nagy hangsúlyt kap: Essen, illetve az egész Ruhr-vidék az „Európa Kulturális Fővárosa” címet nyerte el –Pécshez hasonlóan – 2010-re. Ily módon mindkét „kulturális főváros” teret kap a fesztiválon.

Essen főterét 8 napon át magyar művészek világítják meg a magyar történelem, képzőművészet és kultúra történetéből (9 nagyméretű és 17 kisebb fénykreáció) kölcsönzött motívumokkal. Másrészt a színes kísérőprogramok során is „más fényben” ismerhetik meg Magyarországot a látogatók.
Csak a megnyitó hetében (október 28. – november 5.) 1,5 millió látogatóval számolnak a szervezők a „Länderdorf” standjainál, ahol magyar gasztronómiai specialitások, népművészeti alkotások, és számos magyarországi turisztikai érdekesség, információ várja az érdeklődőket.
BreuerPress