Az állami ünnepségsorozat programja

A széles körű közmegegyezés érdekében 2004 tavasza óta egy független Emlékbizottság részvételével, az ’56-os szervezetekkel és a parlamenti pártokkal egyeztetve készült el az Emlékév programja.


A munkához számos intézmény – köztük az ’56-os Emlékbizottság, a Külügyminisztérium, a Terror Háza Múzeum, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint az 1956-os Intézet is szakmai segítséget nyújt.

Az idei ünnepségsorozat három ünnepi nap köré szerveződik:
Október 23. – a szabadság születésének emléknapja
Október 25. – az áldozatvállalás és a köszönet emléknapja
November 4. – az emlékezés és a gyász napja
Az ötvenedik évforduló központi rendezvényeit külföldi államférfiak, politikusok is megtisztelik jelenlétükkel. Az október 23-i emléknapra Magyarországra érkezik számos európai ország államfője, illetve miniszterelnöke, valamint az Európai Bizottság elnöke és a NATO főtitkára is.

Műsorterv
Október 20., péntek – 23., hétfő
Szabadság hőse emlékérmek átadása
50 éves jubileumi emlékérem átadása az 56-os szervezetek által felterjesztett személyek részére. A felterjesztés feltétele volt, hogy a kitüntetett rendelkezzen ’56-os emlékéremmel, továbbá a kitüntetés posztumusz nem adható át. A vésnök személye megegyezik a 16 évvel korábban készített érdemérem alkotójával. Az emlékérem kísérő oklevelét az ’56-os emlékév fővédnökei írták alá: Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Kosáry Domokos, az ’56-os Emlékbizottság elnöke. Az emlékérmek átadása Budapest Főváros Önkormányzata és a megyei közigazgatási hivatalok szervezésében, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium koordinálásával történik. Az átadásra kerülő közel 1400 emlékéremből 700-at Magyarországon, 700-at külföldön adnak át. A külföldi díjazottak felterjesztésében részt vettek hazánk nagykövetségei. Az emlékérmék átadása október 20. és 23. között történik.

Október 20., péntek – 23., hétfő
Forradalmi villamos a 4-6-os villamos vonalán
Az ünnepségsorozat budapesti eseményeit hirdető —1956-ban gyártott szerelvény— a 4-6-os villamos vonalán közlekedve tájékoztatja a főváros lakóit az ünnepi programokról. A villamos nem szállít utasokat, kizárólag az eseménysorozat tájékoztató anyagát terjesztik a megállókban várakozóknak. A szerelvény naponta 9.00 – 12.00 és 16.00 – 19.00 óra között közlekedik.

Október 21., szombat – október 22., vasárnap (19.00 kezdettel)
Lengyel térszínházi előadás – a Corvin projekt területén
A Teatr 8 dnia, a világhírű lengyel utcaszínházi társulat —Poznan város Önkormányzatának ajándékaként— bemutatja „Az Anyák ideje” című, az 1956-os poznani felkelésről készített előadását. Az előadások ingyenesek.
A Corvin Mozi mögötti frissen bontott épületek helyén látható produkció az 50 évvel ezelőtti Poznan utcáira viszi a nézőket a legkorszerűbb multimédiás látvány és technika segítségével, és idézi fel a mi októberi forradalmunk előzményét jelentő lengyelországi lázadás eseményeit.

Október 21., szombat – október 23., hétfő
Budapest ’56 Szabadság szalag
Az ünnepi hétvégén, 2006. október 21-től október 23-ig szombaton, vasárnap és hétfőn 300 darab egyedi képzőművészeti alkotásból álló, 2000 méter hosszú nemzeti színű szalaggal tisztelegnek a képzőművész-jelöltek az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke előtt. A Szabadság szalag az Erzsébet híd és a Margit híd között, a budai alsó rakparton húzódik végig, a Forradalom Útjának egykori színhelyén.
A Szabadság szalag elnevezésű köztéri látványosság egyedi képzőművészeti alkotásokból áll, amelyek művészeti iskolák tanulóinak egyéni felfogásait, gondolatait, látásmódját tükrözik. A diákok feladata az volt, hogy képzőművészeti átiratokat készítsenek 3 méter magas és 6 méter hosszú képpé kinagyítható formában, a piros-fehér-zöld trikolor témájára.
Az ország 22 budapesti és 26 vidéki művészeti oktatási intézményében meghirdetett pályázat 10 ezer művészpalántát ért el. Közel 500 beérkezett pályaműből szakmai zsűri válogatta a legjobbakat.
A program hivatalos megnyitója, a pályamunkák értékelésével és a díjak ünnepélyes átadásával október 21-én 12-kor, a rakpart Batthyány tér alatti szakaszán történik.

Október 21., szombat – október 23., hétfő (10.00 – 19.00)
Nyitott Múzeum ’56 — a Corvin köz mögött a Kisfaludy utcában
Korabeli szabadtéri harci jármű- és gépjármű-kiállítás, üzlet- és lakásmúzeum, interaktív filmvetítések, térszínjátékok, zenei programok idézik fel 1956. forradalmának napjait a VIII. kerületi Kisfaludy utca, Nap utca-Corvin Mozi közé eső szakaszán és a Corvin Projekt Vajdahunyad utca – Futó utca közé eső területén.
A nyitott múzeum területén lévő filmstúdióban egy 1956-os témájú film szabadtéri díszletét állítjuk fel, tankokkal, harci járművekkel. Az ide látogató diákcsoportoknak lehetőségük nyílik a helyszínen lévő filmes stáb segítségével saját történelmi kisjátékfilmjüket leforgatni. A helyszínen elkészített filmetűdök DVD változatát a résztvevők ajándékba kapják. A Kisfaludy utcában lévő alkalmi kiállítótermekben az ENSZ menekültügyi főbiztosságának fotókiállítása is látható lesz.

Október 21., szombat – november 3., péntek (10.00 – 19.00)
Nyitott Múzeum ’56 — Városháza park
A Városháza parkban korabeli harci-, gépjármű- és fotókiállítás tekinthető meg, történelmi idegenvezetéssel és információs központtal. A város szívében lévő szabadtéri kiállítás november 3-ig látogatható, lehetőséget kínálva iskolás csoportoknak is történelem órák megtartására, történészi segítség mellett.

Október 21., szombat – november 4., szombat (10.00 – 20.00)
Forradalmi emlékpontok – információs sátrak a forradalom fő helyszínein
Információs sátrak a forradalom fő helyszíneinél: Corvin köznél, Széna téren, Parlament mellett, Műegyetem rakpart, Városháza park. Az alkalmi emlékpontoknál filmvetítés, történelmi idegenvezetők, tájékoztató anyagok állnak a forradalom és szabadságharc budapesti eseményei iránt érdeklődők rendelkezésére.
Nyitva tartás:
Október 21-tól november 4-ig naponta 10.00 – 20.00 óráig Városháza park,
Október 21-től 23-ig 10.00 – 20.00 óráig Corvin köznél, Széna tér, Műegyetem rakpart,
Október 24-tól november 4-ig naponta 10.00 – 20.00 óráig Parlamentnél

Október 22., vasárnap – október 23., hétfő (18.00 – 01.00)
Ünnepi díszkivilágítás — este 6 órától hajnali 1-ig
A Parlament teljes épületén fény-falfestmény kompozíciók váltják egymást. A fényfestmény október 22-én az épület teljes Duna felőli homlokzatán, 23-án a Kossuth tér felőli oldalán látható.

Október 21., szombat – október 23., hétfő
Óriás molinók — Erzsébet híd
A híd pesti pillérjére kerül fel a forradalom szimbóluma, egy nagyméretű, lyukas nemzeti zászló, a budai oldalra pedig az ünnepségsorozat plakátját ábrázoló óriásmolinó.

Október 22., vasárnap (10.00)
„Köszönet a szabadság hőseinek” — állandó kiállítás a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban
Az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójáról négy teremben összesen 400 négyzetméteren történelmi, katonai és képzőművészeti kiállítással emlékezik meg a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum. A bemutató október 22-től december 31-ig látogatható teljes formájában, a későbbiekben a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum a magyar katonát bemutató ötfejezetes kiállításának részeként lesz látható. A múzeumban a kilencvenes évek elején már 3-4 éven keresztül látogatható volt egy 1956 eseményeit bemutató kiállítás, az október 22-től látható múzeumi tárgyak, bemutatók azonban ilyen formában még soha nem kerültek a közönség elé.

Október 22., vasárnap – 23., hétfő (10.00 – 16.00)
Az Emlékezés útja — az Andrássy út Oktogon-Izabella utca közötti szakasza
Történelmi élőképsorozat és interaktív színházi programok az 50-es évek és 1956. forradalmi napjainak megidézése korabeli járművek kiállításával, családi- és gyermekprogramokkal. Az interaktív kiállítás keretében közel 400 méteren élő szobrok, korabeli gépjárművek láthatók, és az ország több pontjáról meghívott színházi produkciók tekinthetők meg. Az Emlékezés útján élő performance keretében elevenítjük fel hiteles kordokumentumok alapján a történeteket, sok szereplővel és tárgyi emlékkel. Ez az élőkép-sorozat alkalmas arra, hogy aktív szereplőként sétálhassanak a látogatók a történelem megelevenített jelenetei között.

Október 22., vasárnap (11.00)
Kitüntetés átadási ünnepség a Parlamentben

Október 22., vasárnap (18.30)
Díszelőadás a Magyar Állami Operaházban
18.30 Történelmi zászlók bevonulása
18.31 Himnusz
18.34 Ünnepi beszéd: Sólyom László köztársasági elnök
18.50 Válaszbeszéd
19.00 Nemzeti Filharmonikus Zenekar műsora, vezényel Kocsis Zoltán
Beethoven: Egmont nyitány, alatta háttérvetítés
Bartók: Táncszvit
19.30 Szózat
19.35 Ünnepség vége, az Operaházban maradó vendégek részére állófogadás

Október 23. hétfő (10.00)
Állami lobogó felvonása
Az 50. évforduló és az ide érkező külföldi vendégek tiszteletére új koreográfiával kerül sor az állami lobogó ünnepélyes felvonására, melyen a történelmi zászlók mellett megjelennek a vendégek államainak lobogói is.
Az eseményen csak a meghívóval rendelkezők vesznek részt, az érdeklődők a Magyar Televízió közvetítésében tekinthetik meg a programot.

Október 23., hétfő (11.00)
Budapest ’56 Szabadság Nyilatkozat elfogadása — Parlament
Az 50. évforduló tiszteletére hazánkba érkező külföldi államfők és miniszterelnökök jelenlétében kerül sor a Budapest’56 Szabadság Nyilatkozat elfogadására a Parlament Felsőházi termében. Ünnepi beszédet mond Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.
A Budapest ’56 Szabadság Nyilatkozat emléket állít az 1956-os magyar forradalomnak és felidézi az 50 évvel ezelőtt történt események máig is aktuális történelmi mondanivalóját. A dokumentum kiemeli a szabadság tiszteletben tartásának közös felelősségét és kötelességét.

Október 23. hétfő (13.30)
Nagy Imre szobor
A közjogi méltóságok a tisztelet virágait helyezik el a szobornál.

Október 23., hétfő (14.00)
Műegyetemi 1956-os emlékmű avatása
A kormány támogatásával megvalósuló emlékmű avatásán ünnepi beszédet mond Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke. Az emlékművet Csikszentmihályi Róbert készíti.

Október 23., hétfő (14.30 – 15.00)
Megemlékezés a 301. parcellánál
A külföldi vendégek elhelyezik a tisztelet virágait a sírkertben.

Október 23., hétfő (17.30)
A Szabadság fényei a Parlamentnél
Fáklyás megemlékezés ünnepi műsorral, melynek kezdetét a történelmi zászlók bevonulása jelzi. A műsor első részében 1956. október 23. eseményeinek kronologikus felidézése történik, a történelmi pillanatok megjelenítésével. A műsor keretében 6,5 m átmérőjű fehér gömb felemelkedik a téren állók fölé, rajta egy táncművész, aki a levegőben koreográfiát mutat be, majd egy 2×7 méteres lyukas nemzeti zászlót emel a tér fölé, a Forradalom lángjának meggyújtása pillanatában. A láng fellobbanásához kapcsolódva Himnusz és tűzijáték zárja az ünnepséget, miközben a Parlament teljes Kossuth tér felőli homlokzatán fényfestés látható.

Október 23., hétfő (19.30)
Az 1956-os emlékmű avatása
Ünnepi beszédet mond: Bocskai T. József az ’56-os szervezetek képviseletében, az ünnepi ifjúsági irodalmi pályázat győztese és Kosáry Domokos, az ’56-os Emlékbizottság elnöke.

Október 23., hétfő (19.56)
19.56 A szabadság perce — az emlékmű avatásának pillanata
Egyperces országos megemlékezés. A téren egy ünnepi harang 56 kondulása jelzi az egy percnyi időt.
A jelenlévők egy-egy szál virágot helyeznek el az emlékmű talapzatánál.

Október 23., hétfő (20.05)
MTV, Köszönet a szabadság hőseinek — tévéfilm az 50. évforduló alkalmából
A film főszereplője egy férfi, aki részese volt ’56. októberi eseményeinek. 2006. októberében az ő emlékképeiben jelennek meg a forradalom epizódjai, benne fiatalkori önmagával. A két idősík, két különböző korú szereplője hol egyszerre, hol külön-külön van jelen a történetben. A forradalmi események látványos tömegjelenetei Román Sándor 200 fős tánckarra koreografált mozgásaiban jelennek meg, keretet adva a szereplők megjelenésének. A filmben kizárólag 1956. októberében és novemberében született versek részletei hangzanak el.

Október 23., hétfő (22.00 – 24.00)
A Forradalom 13 napja — filmvetítés 10-től éjfélig a Felvonulási téren
A folyamatosan pergő 56 perces produkció korabeli híradó és amatőr felvételek alapján idézi fel a forradalom napjait.

Október 23., hétfő – november 3., péntek
A Szabadság Hőseinek tere
Az új emlékmű melletti téren térinstalláció látható majd a forradalom után kivégzett 228 politikai elítélt emlékére. Az új ’56-os emlékmű melletti területen 58 emlékoszlop, 8 hirdetőoszlop és 30 járókelőt szimbolizáló sziluett kerül elhelyezésre a Műcsarnok és az emlékmű közötti szakaszon.

Október 24., kedd – november 2., csütörtök
Múzeumvonat ’56 — utazó emlékkiállítás
Az ország 19 nagyvárosát keresi fel október 24. és november 2. között a Hadtörténeti Intézet és Múzeum 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit megelevenítő utazó kiállítása. A tárlat rendhagyó módon vasúti kocsikban utazik, fél-fél napot tartózkodva a fogadó város pályaudvarán.
A vonat legelső részében egy poggyászkocsiból kialakított klasszikus kiállítóterem helyezkedik el, ahol a látogató végigjárhatja az ötven évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc eseményeit. A szerelvény második részében nagyképernyős plazma televízión nézhetőek végig az 1956-ról szóló filmek és beszámolók. A multimédiás kocsi mellett korabeli harci járművek is megtekintehtők a gördülő múzeumban.
Menetrend:
október 24. Salgótarján; október 25. Eger, Miskolc; október 26. Nyíregyháza, Debrecen; október 27. Békéscsaba, Szeged; október 28. Kecskemét, Szolnok; október 29. Pécs, Kaposvár; október 30. Zalaegerszeg, Szombathely; október 31. Győr, Tatabánya; november 1. Veszprém, Várpalota; november 2. Székesfehérvár, Budapest.

Október 25, szerda – november 4., szombat
„Az én ’56-om” — óriásplakát kiállítás a Kossuth téren
A Merlin Kft. és az ARC közösen óriásplakát pályázatot írt ki 1956-os témájú plakátok tervezésére. A pályázat legjobb 56 pályaműve kerül kiállításra a Kossuth téren.

November 4., szombat
Az emlékezés és a gyász napja — ünnepi dísz a Hősök terén
Az ünnepségsorozat záró akkordjaként november 4-én az emlékezés és a
gyász napján feketébe öltözik a Hősök tere. Díszőrök az ismeretlen katona sírjánál.

November 4., szombat (15.00)
Koszorúzás és emlékfal-avatás — Fiumei úti temető

November 4., szombat (19.30)
Az ünnepségsorozat záró megemlékezése katonai tiszteletadással — Hősök tere

BPI-info