Temesvár – Európa kapuja

Románia európai uniós tagsága kapcsán tizenöt temesvári művész kiállítása nyílik a Közép-európai Kulturális Intézetben 2006. október 18-án.


A november 3-ig nyitva tartó tárlaton ötven szobrot és ötven festményt tekinthet meg a közönség. A kiállítást Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár nyitja meg.

A Budapesti Román Nagykövetség, Temesvár Önkormányzata és a Közép-európai Kulturális Intézet együttműködésében megvalósuló tárlat az Európai Uniós csatlakozás előtt álló ország egyik legszebb és kulturálisan is leggazdagabb városát mutatja be kortárs képzőművészek alkotásain keresztül.

Temesvár Európa – közelebbről Kelet-Közép-Európa – gazdasági és közlekedési kapuja, ahonnan az út tovább vezet a Fekete-tengerig és a Duna-deltáig. A szervezők a Bánság társadalomtörténeti és kulturális sokszínűségét, illetve a Temesvárra jellemző többnyelvűséget, nyitottságot és társadalmi toleranciát kívánták megjeleníteni a tárlaton.

A kiállított művészeti alkotások a hagyományokhoz való kötődést és a tradícióktól való elszakadást jelképezik egyszerre. E kettősséget, valamint a kulturális emlékezet összetartó erejét, és Közép-Európa kulturális sajátosságait mutatják be a művek alkotói, akik egymást követő generációkhoz tartozó román képzőművészek Peter Jeczától Romul Nuţiuig vagy a fiatal Cosmin Moldovanig és Nada Stoliciig. A budapesti kiállítás részben azt a gyűjteményt tárja a látogatók elé, amellyel Románia az Európai Unió brüsszeli székházában mutatkozott be 2006-ban.
A megnyitó további résztvevői: Ireny Comaroschi nagykövet asszony, Gémesi Ferenc szakállamtitkár (Miniszterelnöki Hivatal), Gheorghe Ciuhandu, Temesvár polgármestere, Szekernyés János temesvári író, művészettörténész, valamint Módos Péter igazgató KEKI
BreuerPress-info