Már csak minden harmadik amerikai támogatja az iraki háborút

A felmérés szerint az iraki háborús stratégiával leginkább a nők nem értenek egyet.


Minden korábbinál alacsonyabb, mindössze 34 százalékos az iraki háború támogatottsága az Egyesült Államokban egy hét végi felmérés szerint. A megkérdezettek 64 százaléka ellenzi az amerikai csapatok iraki jelenlétét – ismertette a közvélemény-kutatási adatokat kedden egy amerikai hírtelevízió.

A felmérés szerint az iraki háborús stratégiával leginkább a nők nem értenek egyet: tízből hét leállítaná a háborút. A nők mindössze 28 százaléka áll ki az amerikai invázió mellett, ami a legalacsonyabb arány a három éve kezdődött megszállás óta. A férfiak körében magasabb, 40 százalékos a háború támogatottsága, az ellenzők tábora náluk 58 százalékos.
Az ellenzéki Demokrata Párt választási bizottságának keddi közleménye szerint három héttel a novemberi kongresszusi választások előtt a republikánusok népszerűsége egyre apad, George Bush és Dick Cheney szavahihetősége szétforgácsolódik. Az amerikai elnök és alelnök ebben a helyzetben a kemény szavak és a választók megfélemlítésének taktikáját alkalmazza, hogy elterelődjön a figyelem a kudarcot vallott háborús politikáról.

Dick Cheney kedden a sajtónak azt mondta: „Ha elhagyjuk Irakot, az ellenség jön utánunk”. „Minden korábbinál világosabb, hogy a Bush-adminisztráció kemény szónoklatai nem helyettesítik a valódi terveket arra, hogy meg lehessen nyerni az iraki, valamint a terror elleni háborút” – olvasható a közleményben.
A demokraták szerint a kemény szavak nem működnek, és Amerika egyre kevésbé biztonságos. Észak-Korea újabb atomkísérletet készíthet elő, az iraki rendőrségből több ezer tisztet bocsátottak el korrupció miatt. Az iraki miniszterelnök, Núri al-Máliki keddi telefonbeszélgetésében arról panaszkodott Bushnak, hogy amerikai tisztviselők kéthónapos határidőt szabtak neki a felekezetközi erőszak elfojtására.

(Forrás: www.hirado.hu)