A német hírszerzés vezetője Bejrútban tárgyal

Ernst Uhrlau szombaton kezdett megbeszéléseket a libanoni belügyi és igazságügyi szervek képviselőivel. A német vendég találkozik Szajjed Mirza libanoni főügyésszel. Az eszmecserén Uhrlau szeretné elérni, hogy Libanon adja ki Berlinnek azt a három gyanúsítottat, akik a merényletkísérletek után külföldre szöktek.


Öt héttel a kudarcot vallott németországi vasúti merényletkísérletek után Libanonban tárgyal a német hírszerzés (BND) főnöke.
Ezzel párhuzamosan a libanoni főügyész vádat emelt a hat feltételezett terrorista ellen, akiknek feltehetően közül van a megkísérelt merényletekhez.
Németország és Libanon között nincs hatályban kiadatási egyezmény. A Focus hírmagazin értesülése szerint a bejrúti hatóságok Libanonban akarják bíróság elé állítani a három libanoni állampolgárságú személyt.
A libanoni főügyész hat személy – öt libanoni és egy szíriai állampolgár – ellen emelt vádat szombaton a németországi merényletkísérletekkel kapcsolatban. A vádirat szerint az illetők “tömeggyilkosságot” akartak elkövetni a német vonatokon elhelyezett robbanószerkezetekkel (amelyek műszaki hiba miatt nem léptek működésbe). A vádlottak közül négyen Libanonban, ketten Németországban vannak őrizetben. Az előbbiekre, ha bűnösnek találják őket, életfogytig tartó börtön és munkatábor vár.
Bejrúti látogatását a BND főnöke arra is megpróbálja felhasználni, hogy közvetítsen egy Izrael és a Hezbollah közötti fogolycsere ügyében.
A július elején elrabolt két izraeli katona szabadon bocsátásáért a síita milícia számos, izraeli börtönökben őrzött tagjának az elengedését követeli.
Uhrlau 2004 elején egyszer már fontos szerepet játszott egy közel-keleti fogolycsere létrejöttében.
BreuerPress-info