Védelmébe vette

Védelmébe vette Ehud Olmert izraeli miniszterelnök Kofi Annan ENSZ-főtitkárral folytatott telefonbeszélgetése során az izraeli katonák által szombat hajnalban Libanonban végrehajtott rajtaütést.


Mint nevük elhallgatását kérő izraeli kormányzati tisztségviselők elmondták, a beszélgetést Annan kezdeményezte, hogy tájékoztassa Olmertet a nemzetközi békefenntartók Dél-Libanonba telepítését célzó erőfeszítésekről. Az ENSZ-főtitkár kitért arra is, hogy Libanon szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) által meghirdetett tűzszünet nyílt megsértése a szombat hajnali izraeli helikopteres akció.
Olmert védelmébe vette a rajtaütést, mondván hogy azzal a Hezbollah libanoni síita szervezet számára érkező fegyver- és lőszerszállítmány célba juttatását kívánták megakadályozni. Egyúttal felhívta a figyelmet a libanoni-szíriai határ ellenőrzésének fontosságára – tették hozzá a tisztségviselők.
Mark Regev izraeli külügyi szóvivő előzőleg kilátásba helyezte: az izraeli hadsereg folytathatja a hasonló rajtaütéseket, amíg a libanoni hadsereg és a libanoni ENSZ-békefenntartók (UNIFIL) nem vonják ellenőrzésük alá a libanoni-szíriai határt és nem szereznek érvényt a tűzszünetre vonatkozó BT-határozat azon előírásának, amely tiltja a Hezbollah újrafelfegyverzését.
Izrael azzal vádolja a Hezbollah két fő támogatójának tartott Szíriát és Iránt, hogy fegyvereket szállít a libanoni síita szervezetnek; Damaszkusz és Irán ezt tagadja. Izraeli megítélés szerint a Hezbollah sérti meg a tűzszünetet a fegyvercsempészettel.
Az Egyesült Államok nem volt hajlandó bírálni az izraeli rajtaütést és emlékeztetett a Hezbollahnak történő fegyverszállítások tilalmára.
Terje Rod-Larsen, az ENSZ-főtitkár Bejrútban tartózkodó közel-keleti különmegbízottja az LBC libanoni tévének úgy nyilatkozott, hogy a világszervezet egyelőre megkísérli kivizsgálni, hogy mi történt a hajnali rajtaütés során.
BreuerPress-info