Aszad szíriai elnök Izrael-ellenes beszéde miatt

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter az utolsó pillanatban lemondta kedden szíriai látogatását, tiltakozásul Bassár el-Aszad beszéde ellen, amelyben a szíriai elnök ellenségnek nevezte Izraelt, és a libanoni síita Hezbollah szervezet támogatására szólított fel minden arab vezetőt.


A német diplomácia vezetője kijelentette az ammáni repülőtéren, hogy Aszad elnök beszéde negatívan hat a bonyolult közel-keleti helyzetre. Eredetileg úgy volt, hogy ammáni tárgyalásai után, kedden délután Steinmeier Damaszkuszba utazik.
Aszad kifogásolt beszéde kedden délelőtt hangzott el a damaszkuszi kongresszusi központban, a szíriai újságírók kongresszusának nyitó napján. A szíriai államfő egyebek között úgy fogalmazott: megtiszteltetés Szíria számára, hogy támogathatja a Hezbollah szervezetet Izrael elleni harcában. Hozzátette: véleménye szerint minden arab államnak ezt kellene tennie. Úgy vélekedett, hogy a jelenlegi amerikai kormány politikája miatt nem várható egyhamar béke „az izraeli ellenséggel vívott harcban”, mert Washington most a megelőző háború elvét követi, márpedig az „teljesen ellentétes a béke elvével”.
BPI-info